Україна знайшла спосіб для додаткової верифікації українських військових у російському полоні

Україна знайшла спосіб для додаткової верифікації українських військових, які знаходяться у російському полоні. Про це повідомляє уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець в Telegram.

Лубінець повідомив, що сьогодні, 19 квітня, він разом з Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз Міністерства юстиції України підписали Меморандум про співробітництво.

"Спільно з директором інституту Олександром Рувіним домовилися про співпрацю в сфері забезпечення гарантій державного захисту конституційних прав і свобод громадян, поглибленій взаємодії в галузі технічного та інформаційного забезпечення проведення судових експертиз та експертних досліджень", - повідомив омбудсмен.

За його словами, наразі напрацьовуватиметься процедура додаткової верифікації українських військових, які перебувають у полоні на території РФ.

"Інструментарій: родичі звертатимуться в Офіс Уповноваженого, ми звертаємося до КНДІСЕ, інститут робитиме експертизу на підставі фотографій і даватиме результати експертизи. Якщо вона покаже, що це одна й та ж людина, то це буде підставою додатково верифікувати військового, який перебуває у полоні. Окрім підтвердження особи, експертиза може надавати висновки щодо моральних збитків громадян, які перебували в полоні", - зазначив він.

За його словами, цю ідею підтримали на рівні Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Тож у межах законодавства України напрацьовуватимемо нові методи для пошуку та верифікації наших громадян.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті