Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами з росією - РНБО

Секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олександр Литвиненко заявив, що Україна чітко усвідомлює: війна з росією закінчиться переговорами, проте це має бути не перемир’я на кілька років, а стійкий мир на десятиліття. Про це Литвиненко заявив у зверненні до учасників Форуму регіону Балтійського моря "НАТО 2024 і Арктична Європа", що стартував 20 травня у Фінляндії, повідомляє "Громадське".

Секретар РНБО відзначив, що ситуація на фронті «є вкрай складною, але далеко не катастрофічною». Українські війська продовжують важкі бої, поки росіяни б’ють з повітря по критичній інфраструктурі. За словами Литвиненка, це можна зупинити, але Україні потрібна сучасна зброя, насамперед ППО і боєприпаси.

"Якщо сьогодні ви не знайдете зброю для України, завтра будете шукати її для себе. І що, думаю, важливіше для вас, то вмирати будуть ваші солдати. Як наразі вмирають кращі сини і доньки України", — сказав він.

Литвиненко додав: Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами. І тому, за його словами, була підготовлена і просувається формула миру Володимира Зеленського. Секретар РНБО переконаний, що позицію України підтримають учасники Саміту миру у Швейцарії у червні.

"Але ми потребуємо не перемир’я на 2 роки, а стійкого миру на десятиліття, який би уможливив розвиток України. І це питання безпекових гарантій", — підкреслив секретар РНБО.

На думку Литвиненка, безпекові угоди, які підписуються з різними країнами, є важливим кроком. Але Україна потребує саме справжніх гарантій, які наразі може дати лише членство у НАТО. Саме тому Україна сподівається отримати запрошення до Альянсу на цьогорічному Вашингтонському саміті НАТО.

Нагадаємо, Угорщина ветувала резолюцію Ради Європи щодо української "формули миру", оскільки не врахована "інша воююча сторона

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті