Україна, Бельгія і Нідерланди підписали спільну декларацію

Україна, Бельгія та Нідерланди підписали спільну декларацію щодо підтримки Української держави та тиску на російську федерацію.. Підписання документа відбулося в рамках візиту Президента Володимира Зеленського до Гааги, а сам документ опубліковано на сайті глави держави.

"Королівство Бельгія та Королівство Нідерланди підтверджують свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також свою повну підтримку невід’ємного права України на самооборону та вибір власних заходів безпеки", - ідеться в декларації.

Сторони повторили вимогу до росії негайно, повністю та безумовно вивести всі свої військові сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з військовими чи нерегулярними збройними формуваннями, якими може керувати або які може підтримувати рф.

У документі зазначається, що Бельгія та Нідерланди продовжать надавати військову підтримку Україні й висловлюють готовність брати участь у реалізації української формули миру.

Також декларація передбачає, що до того часу, як Україна стане членом НАТО, Бельгія та Нідерланди залишаються відданими підтримці України на її шляху до подальшої євроатлантичної інтеграції та зміцнення спроможності України захистити себе від поточної російської військової агресії та від будь-якої майбутньої загрози.

"Безпека України має велике значення для Альянсу. У межах партнерства Україна – НАТО Бельгія та Нідерланди сприятимуть довгостроковій взаємосумісності з НАТО, реформуванню та реконструкції оборонної промисловості України, розбудові інституцій та потенціалу. Пріоритетом є чітка дорожня карта сталого переходу Збройних Сил України до стандартів, доктрини та інституцій НАТО, а також достатня фінансова підтримка. Україна, Нідерланди та Бельгія з нетерпінням чекають обговорення цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року", - зазначається в документі.

Також ідеться про підтримку притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах та інших жорстоких злочинах, скоєних у зв’язку з військовою агресією росії проти України, підтримку подальшого санкційного тиску на рф, формування міжнародних механізмів компенсації збитків, травм і руйнувань, завданих російською агресією.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський у четвер перебуває з офіційним візитом у Нідерландах, де провів зустріч і спільну пресконференцію з прем'єр-міністрами Нідерландів Марком Рютте і Бельгії Александером де Кроо.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті