Угорщину хочуть позбавити права голосу в Раді Євросоюзу: фінський депутат ЄП ініціював збір підписів

Депутат Європейського парламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа розпочав кампанію зі збору підписів євродепутатів, щоб позбавити Угорщину права голосу в Раді Європейського Союзу. Про це повідомив Сарвамаа у мережі Х (Twitter) та polskieradio 9 січня.

"Зараз або ніколи. Машина прийняття рішень ЄС застрягла через Віктора Орбана. Єдиний спосіб змусити його запрацювати - це позбавити Орбана його права голосу в Раді. Водночас ми покажемо, що в ЄС немає місця шантажу", - написав Сарвамаа.

Зазначається, що він опублікував петицію на ім'я президентки Європарламенту Роберти Мецоли і закликав євродепутатів підтримати її. У зверненні, зокрема, зазначалося, що призупиненням права голосу в Раді "ЄС надішле чітке повідомлення Угорщині про те, що її дії є неприйнятними".

"Це також буде сигналом для всіх держав-членів, що ЄС не потерпить будь-якого відступу від верховенства права чи порушення принципу щирої співпраці, закріпленого в Договорах", - написав також Сарвамаа.

Зазначається, що у вересні 2018 року Європарламент вирішив розпочати проти Угорщини процедуру за ст. 7 Договору про ЄС, яка дозволяє призупинити право країни-члена голосувати в Раді ЄС. У її рамках було проведено кілька засідань, але подальших рішень не ухвалено. 

Сарвамаа вважає, що ЄС має розпочати подальші кроки в процедурі захисту цінностей ЄС.

Проте, за словами Балажа Хідвегі, депутата Європарламенту від правлячої в Угорщині коаліції Фідес-KDNP, Європейська комісія підтвердила функціонування верховенства права в його країні, виділивши понад 10 мільярдів євро коштів ЄС для Угорщини в грудні.

"Дії Петрі Сарваама також показують, наскільки нереальним є в Брюсселі те, що Віктор Орбан стане тимчасовим президентом Європейської ради", - прокоментувала ситуацію опозиційна угорська газета Nepszava.

Раніше повідомлялось, що Угорщина висунула умову для розблокування допомоги Україні.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті