"Убили в автомобілі СБУ". У ГУР відкрили завісу таємниці вбивства банкіра Кірєєва, який працював на українську розвідку

Глава Головного управління розвідки Міноборони України (ГУР) Кирило Буданов повідомив, що члена української делегації на переговорах між Україною та РФ у Білорусі банкіра Дениса Кірієва вбили в автомобілі Служби безпеки України. Про це Буданов заявив в інтерв'ю Радіо Свобода. 

За його словами, Кірєєв був штатним співробітником ГУР Міноборони України і наразі розслідування обставин його смерті триває, його веде Державне бюро розслідувань.

"Я поділяю думку і вірю фактам, що пан Кірєєв був убитий в автомобілі СБУ, коли співробітники спецслужби провели захід щодо цієї особи. Цей факт зафіксовано, це в матеріалах розслідування. Розслідування веде ДБР. Я не маю права коментувати цю інформацію. Те, що його вбили в цьому автомобілі співробітники – це факт", - сказав очільник ГУР.

При цьому він зазначив, що перед смертю Кірієв сам прямував до центральної будівлі СБУ, проте за 200 метрів до будівлі біля нього пригальмував мікроавтобус, звідки "вибігли співробітники "Альфи" з криками "Це СБУ", після чого посадили Кірієва у свій автомобіль. Зазначений автомобіль, за словами Буданова, попрямував не в центральну будівлю Служби безпеки України, а проїхав кілька кварталів, де згодом тіло Кірєєва було викинуто на вулицю.

"Людину, яка їхала на запрошення СБУ в будівлю СБУ, за 200 метрів до будівлі перехоплюють, відвозять трохи далі від будівлі, а труп викидають на вулицю. Ось факти", - наголосив глава ГУР.

Водночас він уточнив, що остання його розмова з Іваном Бакановим, який тоді очолював СБУ, стосувалася якраз таки вбивства Кірєєва, проте, за словами Буданова, тодішній керівник Служби безпеки України ніяк не пояснив дії співробітників спецслужби.

Очільник ГУР сказав, що головним завданням Кірєєва на переговорах у Білорусі було "затягнути процес для того, щоб виграти час". 

"Я можу висловити абсолютно свою суб'єктивну думку. Ще раз хочу це наголосити: у того, хто це навмисно зробив, було метою не допустити, щоб ми втрутилися в чужу гру і затягнули цей процес для того, щоб дати змогу ЗСУ, скажімо так, вчинити певні дії з відсічі ворогові. Якщо ви пам'ятаєте ці події, то тоді ситуація була близькою до критичної. Думаю, ви добре повинні це пам'ятати. І була певна кількість людей, які, скажімо так, не дуже хотіли, щоб Україна перемогла. Це моя особиста думка. Ще раз підкреслюю", - підсумував Буданов.

Як повідомлялося раніше, в ГУР розкрили ім'я агента-банкіра з клану братів Клюєвих, який урятував Київ від взяття рашистами. 

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті