У Євросоюзі мають намір прискорити процес надання Україні боєприпасів

На неформальній зустрічі міністрів оборони країн-членів Європейського Союзу у Стокгольмі у середу, 8 березня, було ухвалено рішення прискорити процес надання Україні боєприпасів. Про це на підсумковій прес-конференції повідомив верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель, - пише DW.

"Ми живемо під час війни і нам потрібний військовий менталітет, - заявив Боррель. - Нам доведеться говорити про боєприпаси, тому що в Україні продовжує вирувати війна". Деякі учасники зустрічі у Стокгольмі навіть використали словосполучення "економіка воєнного часу".

Боррель представив міністрам свою пропозицію на 2 мільярди євро, яку вони загалом підтримали.

Пропозиція Бореля складається із трьох частин. Перша: виділити 1 мільярд євро з Європейського фонду миру (ЄФМ) на поповнення національних резервів країн Євросоюзу, які готові передати Україні боєприпаси. Друга: виробити спільний скоординований підхід до закупівель артилерійських снарядів для поповнення власних запасів та надання боєприпасів Україні у середньостроковій перспективі через Європейське оборонне агентство. На думку Борреля, колективний підхід сприятиме зниженню цін на боєприпаси та скоротить терміни їх доставки. Для цього пропонується виділити ще 1 мільярд євро з ЄФМ.

Третя частина плану полягає у нарощуванні потужностей оборонної промисловості у країнах ЄС для покриття потреб їхніх армій.

Деталі нового пакету будуть опрацьовані на раді глав МЗС та Міноборони країн Євросоюзу 20 та 21 березня у Брюсселі.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті