У Єврокомісії запропонували варіант гарантій безпеки для України до вступу в НАТО

Члени НАТО можуть надати Україні низку гарантій безпеки, що полягають у забезпеченні країни необхідним озброєнням, до того, як вона приєднається до Альянсу. Таку пропозицію висловила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн, повідомляє the Guardian.

Перед самітом НАТО у Вільнюсі, який має відбутися в липні, серед країн-членів посилюються дебати щодо того, яку форму гарантій безпеки можна надати Україні поки вона не стане повноправним членством.

Президент Єврокомісії, не вдаючись у подробиці, сказала, що для майбутнього статусу безпеки України можна використовувати приклади з історії. Можливо, вона посилалася на позицію нейтралітету, яку Фінляндія зайняла після Другої світової війни аж до її вступу до ЄС.

Вона сказала, що члени НАТО можуть надати низку гарантій, які разом представляють стримування агресії "через військове обладнання, яке може зміцнити Україну проти майбутніх атак Росії". За її словами, важливим є те, що "друзі України будуть поруч у довгостроковій перспективі".

Нагадаємо, голова Офісу президента України Андрій Єрмак раніше заявив, що запрошення України до Північноатлантичного альянсу може стати ключовим чинником для закінчення війни.

 

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті