У ЄС заявили, що українські біженці допомогли зменшити дефіцит робочої сили

Наплив українців до країн Європейського союзу після повномасштабного вторгнення та їхній доступ до ринку праці допомогли покращити показники із працевлаштування у ЄС. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив Єврокомісар з питань зайнятості та соціальних прав Ніколя Шміт.

За його словами, в 11 країнах центральної та східної Європи знайшли роботу понад 60% українців працездатного віку, які були зареєстровані як шукачі роботи.

"Це мало певний вплив на покращення ситуації з дефіцитом робочої сили на багатьох європейських ринках праці", – сказав Ніколя Шміт. 

"Ми не маємо точної кількості щодо всіх країн-членів, тому що лише деякі з них надали нам цифри. Думаємо, що близько 1,5 мільйона українців – і це цифра станом на квітень 2023 року – підписали контракт, тобто знайшли роботу", – сказав єврокомісар.

Він послався на дані державних служб зайнятості у 19 країнах ЄС, згідно з якими станом на квітень 2023 року втікачі від війни в Україні підписали понад 1,5 мільйона контрактів у цих країнах. Станом на жовтень 2023 року ця цифра зросла до 1,87 мільйона.

Якими будуть умови і права українців на європейському ринку праці після березня 2025 року, в Єврокомісії поки що не готові відповісти, оскільки сподіваються на завершення війни в Україні. Максимальний термін дії Директиви ЄС про тимчасовий захист – три роки.

Наприкінці вересня 2023 ЄС подовжив дію директиви на третій рік, тобто до березня 2025. 

"Це останній раз в рамках цієї директиви відбувається таке подовження" – зауважив єврокомісар.

"Ми обговорювали це також з різними (українськими – ред.) міністрами. І мушу сказати, що я маю повне розуміння, і це також було дуже чітко заявлено українським урядом, що вони хочуть, щоб українці, які зараз перебувають в Європейському Союзі, повернулися відбудовувати країну, як тільки це дозволить безпека, як тільки закінчиться війна", – розповів Шміт.

Єврокомісар наполіг, що у Брюсселі є розуміння того, що для відбудови України та відновлення її економіки, щоб «зробити її придатною для членства у Європейському Союзі, потрібні всі ці люди». Водночас він зауважив, що уже тепер існує певною мірою вільний рух через кордони і українці адаптуються у ЄС.

"Ті, хто має роботу, хто, власне, хоче залишитися, їм повинна бути надана можливість жити в країні-члені ЄС. Але це не є рішенням, яке приймається зараз. Це те, на що треба дивитися, коли виникне така ситуація", – сказав він. 

Як повідомлялося, Німеччина у 2024 році вдвічі скоротить допомогу біженцям.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті