У ЄС заявили, що українські біженці допомогли зменшити дефіцит робочої сили

Наплив українців до країн Європейського союзу після повномасштабного вторгнення та їхній доступ до ринку праці допомогли покращити показники із працевлаштування у ЄС. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив Єврокомісар з питань зайнятості та соціальних прав Ніколя Шміт.

За його словами, в 11 країнах центральної та східної Європи знайшли роботу понад 60% українців працездатного віку, які були зареєстровані як шукачі роботи.

"Це мало певний вплив на покращення ситуації з дефіцитом робочої сили на багатьох європейських ринках праці", – сказав Ніколя Шміт. 

"Ми не маємо точної кількості щодо всіх країн-членів, тому що лише деякі з них надали нам цифри. Думаємо, що близько 1,5 мільйона українців – і це цифра станом на квітень 2023 року – підписали контракт, тобто знайшли роботу", – сказав єврокомісар.

Він послався на дані державних служб зайнятості у 19 країнах ЄС, згідно з якими станом на квітень 2023 року втікачі від війни в Україні підписали понад 1,5 мільйона контрактів у цих країнах. Станом на жовтень 2023 року ця цифра зросла до 1,87 мільйона.

Якими будуть умови і права українців на європейському ринку праці після березня 2025 року, в Єврокомісії поки що не готові відповісти, оскільки сподіваються на завершення війни в Україні. Максимальний термін дії Директиви ЄС про тимчасовий захист – три роки.

Наприкінці вересня 2023 ЄС подовжив дію директиви на третій рік, тобто до березня 2025. 

"Це останній раз в рамках цієї директиви відбувається таке подовження" – зауважив єврокомісар.

"Ми обговорювали це також з різними (українськими – ред.) міністрами. І мушу сказати, що я маю повне розуміння, і це також було дуже чітко заявлено українським урядом, що вони хочуть, щоб українці, які зараз перебувають в Європейському Союзі, повернулися відбудовувати країну, як тільки це дозволить безпека, як тільки закінчиться війна", – розповів Шміт.

Єврокомісар наполіг, що у Брюсселі є розуміння того, що для відбудови України та відновлення її економіки, щоб «зробити її придатною для членства у Європейському Союзі, потрібні всі ці люди». Водночас він зауважив, що уже тепер існує певною мірою вільний рух через кордони і українці адаптуються у ЄС.

"Ті, хто має роботу, хто, власне, хоче залишитися, їм повинна бути надана можливість жити в країні-члені ЄС. Але це не є рішенням, яке приймається зараз. Це те, на що треба дивитися, коли виникне така ситуація", – сказав він. 

Як повідомлялося, Німеччина у 2024 році вдвічі скоротить допомогу біженцям.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті