У Єдиному реєстрі зібрали дані про 128 тис потерпілих від воєнних злочинів РФ - Офіс генпрокурора

У Єдиному реєстрі досудових розслідувань зафіксовано відомості щодо понад 128 тисяч потерпілих від воєнних злочинів РФ, і з кожним днем ця кількість зростає. Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба Офісу генерального прокурора.

"Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків отримав перші дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів. Але реальна кількість людей, які потребують допомоги, набагато більша. У Єдиному реєстрі досудових розслідувань зафіксовано відомості щодо понад 128 тисяч потерпілих від воєнних злочинів, і з кожним днем війни кількість зростає", - сказала заявила керівниця Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків воєнних та інших міжнародних злочинів Вероніка Плотнікова.

За її словами, працівники Центру бачать свою функцію у тому, щоб бути містком між постраждалими і тими, хто надає допомогу: "Ми створюємо екосистему підтримки, тому що жоден державний орган, жодна організація не може забезпечити таку кількість постраждалих. Наразі фахівці Центру разом з прокурорами та слідчими відпрацьовують алгоритми взаємодії".

Плотнікова розповіла, що саме прокурори та слідчі, працюючи з постраждалими, інформують їх про можливість звернутися до Координаційного центру і, в разі отримання згоди, передають їхні контакти його координаторам.

Як пояснила представниця ОГП, робота координатора полягає у тому, щоб розповідати людям доступною мовою, які слідчі або процесуальні дії відбуваються, супроводжувати в суді, пильнувати, щоб не сталося ретравматизації.

"Другий момент – оцінка потреб і надання допомоги. З нашого досвіду, люди все більше зацікавлені в тривалих рішеннях, таких як працевлаштування, перепрофілювання по освіті тощо", - додала Плотнікова.

За її словами, вже є потерпілі, які надалі планують бути волонтерами і допомагати іншим.

Як повідомлялося, генпрокурор Андрій Костін заявив, що досвід роботи Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків буде розповсюджений на всю систему органів правопорядку.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті