У Туреччині відбулись вибори президента: є ймовірність другого туру

У Туреччині 14 травня відбулось голосування на парламентських та президентських виборах. Відповідно до підрахунку 92% бюлетенів, на президентських перегонах лідирує чинний очільник країни Реджеп Тайїп Ердоган, який, однак, здобуває менш як 50% голосів, чого недостатньо для перемоги в першому турі. Проміжні результати волевиявлення публікує газета Hürriyet, повідомляє "Суспільне"

За даними видання, Ердоган набирає 49,76%, його головний суперник Кемаль Киличдароглу здобуває 44,49%, зменшуючи розрив із чинним головою держави. Політик Сінан Оган набирає 5,3% голосів виборців, Мухаррем Індже — 0,46%. Станом на 23:45 за місцевим часом (збігається із київським), опрацьовано 92% бюлетенів.

Якщо жоден із кандидатів не набере 50% голосів, доля президентського крісла вирішуватиметься у другому турі.

Реджеп Тайїп Ердоган закликав усіх учасників виборчого процесу залишатися біля урн до офіційного оголошення результатів. Він заявив у своєму Twitter, що розцінює "спроби поспішно оголосити результати" як "узурпацією народної волі".

Кандидат від опозиції Кемаль Киличдароглу також закликав членів виборчих комісій не залишати виборчі дільниці до закінчення підрахунку голосів по всій країні, повідомляє The Guardian.

Виборчі дільниці у Туреччині зачинились у неділю о 17:00. Для участі в голосуванні були зареєстровані понад 64,1 мільйона людей, при цьому 1,76 мільйона проголосували за кордоном, 4,9 мільйона виборців голосували вперше, пише Anadolu.

Усього у країні було встановлено 191 885 урн для голосування. Кожен виборець проголосував двічі — за кандидата у президенти та за парламентарів. Парламент та президент обиратимуться на п'ятирічний термін.

У парламентських виборах взяли участь понад 30 політичних партій та понад 150 незалежних кандидатів у депутати. Серед політичних сил — п'ять багатопартійних блоків: Народний альянс, Альянс націй, Альянс предків, Альянс праці та свободи та Альянс Союзу соціалістичних сил.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті