У Святогірській громаді почали підрахунок збитків від боїв та російської окупації

Експертна група, ініційована Черкаським правозахисним центром, почала оцінювати рівень збитків, завданих Святогірській громаді внаслідок бойових дій та російської окупації влітку 2022 року. Про це кореспонденці "ОстроВа" повідомили правозахисники центру.

За словами фахівців проекту, міська адміністрація зацікавлена в такій допомозі, адже це допоможе у формуванні плану відновлення громади. 

«Під час окупації тут відбулося багато руйнувань. Тому представників МВА цікавить і пошук донорів, і конкретний стратегічний план відновлення, у них це найнагальніше. І вони готові працювати», - розповіла Куприкова.

Водночас правозахисники розповіли, як фіксуватимусь випадки руйнування об'єктів соціальної інфраструктури та документуватимусь воєнні злочини.

«Рахуватимуться прямі збитки – тобто ті, які були завдані прямими ударами по будинках, транспорту, бізнесу. Також фіксуватимемо непрямі збитки. Наприклад, громада мала б мільйон гривень спрямувати на освіту, але вона вимушена перенаправила кошти на допомогу постраждалим цивільним. І таким чином громада багато втрачала у своєму розвитку. Щодо воєнних злочинів, плануємо підготувати аналітичні звіти про їхні наслідки та впровадження місцевої влади дій у забезпеченні потреб постраждалих цивільних», - пояснив керівник Черкаського правозахисного центру Тарас Щербатюк.

За його словами, наразі зафіксовано більше 100 воєнних злочинів, вчинених армією РФ у Святогірській громаді.

Як повідомлялося, окупанти знищили 90% житлових будинків у Лимані та Святогірську.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті