У столиці відкрилася виставка "Олександр Ройтбурд. Теорема влади"

Виставка "Олександр Ройтбурд. Теорема влади" 8 березня відкрилася у PinchukArtCentre, повідомляє кореспондент ОстроВа.

Виставка не є ретроспективою, а по суті, це дослідження. В експозиції представлено понад 30 картин Ройтбурда і артефакти, крізь які  сприймається мислення митця: культура - влада - влади.  Зосереджуючись на роботах, документах та артефактах з приватних колекцій та колекції родини художника, ця виставка є результатом послідовної діяльності Дослідницької платформи PinchukArtCentre, яка осмислює явища та персоналії, важливі для історії українського мистецтва.

Архітектор (сценограф) виставки Олександр Бурлака у 2014 році працював з Олександром Ройбурдом над виставкою "Кодекс Межигір’я" у Національному художньому музеї України. Були плани навіть показати іі у Донецькій обласній адміністрації, але тоді частину Донеччини окупувала росія. "Працюючи над нинішньою виставкою  я хотів  зробити референс до Одеського музею, театральності, до контексту Одеси з фейковою античністю", - зазначає Олександр Бурлака.

"По-перше, Олександр Ройбурд вважав що митець має право на певну владу у суспільстві. Він народився в країні, де мистецтво обслуговувало державну політику, ідеологію. Тому для нього було важливо, щоб мистецтво мало свій голос, направляло владу і суспільство до цінностей свободи, яку зараз Україна і захищає. По-друге, сам Олександр безпосередньо волів  комунікувати з представниками влади і до нього прислухалися. Своїми провокативними роботами він звертав їхню увагу на мистецтво", - зазначає куратор виставки Костянтин Дорошенко.

"Мені здається зараз для всього людства важливе питання влади, тому що - кому мусить належить влада? Для Ройтбурда очевидно, що влада має бути демократичною і в жодному разі немає бути неконтрольованою". - сказав він.

На виставці презентовані роботи, де в різних вимірах представлені образи як історичних фігур (Людвиг Баварський, Ленін), так і сучасні можновладці (брати Клички, Ющенко, янукович).

Також представлена книга віршів Олександра Ройтбурда.

Виставка проходить у PinchukArtCentre до 14 липня.Вхід вільний.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті