У Саудівській Аравії відбудуться мирні переговори щодо України, але росію на них не покличуть - ЗМІ

У Саудівській Аравії на початку серпня відбудуться мирні переговори щодо України, але РФ на них не покличуть. Про це повідомляє ВВС з посиланням на WSJ. 

Видання повідомляє з посиланням на дипломатичні джерела, що 5-6 серпня в Саудівській Аравії відбудуться переговори про мирне врегулювання війни в Україні.

За даними видання, у саміті в Джедді візьмуть участь представники України, країн, що розвиваються, і держав Заходу. росії серед запрошених не буде, ідеться в публікації.

За словами співрозмовників видання, Саудівська Аравія та Україна запросили на зустріч близько 30 країн, зокрема Індію, Бразилію, Індонезію, Єгипет, Мексику, Чилі та Замбію.

Wall Street Journal повідомляє, що наприкінці червня в Копенгагені відбулася нарада високопоставлених чиновників із країн, які можуть узяти участь у саміті в Джедді, на неї приїхали представники України, кількох великих європейських країн, а також Бразилії, Індії, Туреччини та ПАР. По відеозв'язку в нараді брав участь радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Як кажуть західні дипломати, на яких посилаються журналісти WSJ, Саудівська Аравія була обрана як місце проведення саміту, оскільки західні країни сподівалися, що це допоможе залучити до нього Китай.

Пекін зберігає тісні відносини як з росією, так і з Саудівською Аравією. Крім того, цього року Китай допоміг встановленню більш теплих стосунків між Саудівською Аравією та її давнім регіональним противником Іраном, зазначає WSJ.

Хоча Китай говорить про намір запропонувати план мирного врегулювання щодо України, його представників у Копенгагені не було, пише газета. За даними учасників переговорів, участь китайської делегації в саудівському саміті не очікується, але й не виключається.

Свою участь, серед інших, уже підтвердили Великобританія, ПАР, Польща та ЄС, сказано в публікації. Передбачається також, що США на саміті представлятиме Салліван.

Як пишуть журналісти Wall Street Journal, саміт у Саудівській Аравії відбувається на тлі активної боротьби Кремля і західних союзників України за симпатії основних країн, що розвиваються, багато з яких зберегли нейтральність щодо війни.

Україна і західні чиновники сподіваються вже цього року організувати масштабніший саміт, на якому світові лідери затвердять загальні принципи врегулювання війни, ідеться в публікації. Ці принципи, як сподіваються в Києві та західних столицях, допоможуть задати вигідний для України напрямок для майбутніх мирних переговорів із росією.

За даними співрозмовників WSJ, європейські чиновники сподіваються, що під час саміту вдасться врегулювати розбіжності між Україною і країнами, що розвиваються, щодо питання про те, на яких умовах має закінчитися війна.

На зустрічі в Копенгагені, як кажуть джерела видання, ці розбіжності були значними: Київ намагався переконати країни, що розвиваються, підтримати мирний план президента Володимира Зеленського з 10 пунктів. Він передбачає, що будь-які переговори можуть початися тільки після повернення Україні всіх окупованих територій і виведення російських військ.

Країни, що розвиваються, заявили, що готові обговорювати загальні принципи, але не можуть підтримати план Зеленського, зазначають журналісти WSJ.

Нагадаємо, раніше анонімні джерела повідомили про нібито початок секретних переговорів США і РФ щодо України. 

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті