У росії затримано групу українських в'язнів, які відсиділи термін - The New York Times

Групу українських ув'язнених, які були примусово вивезені до росії з окупованих територій, одразу після звільнення було затримано за "порушення міграційного законодавства". Про це з посиланням на газету The New York Times повідомляє Радіо Свобода.

The New York Times наводить коментарі ув'язнених з Херсона та Херсонської області, яких перемістили до російських в'язниць, коли область перебувала під контролем російських військ.

В'язні повідомляють, що під час окупації їх перевезли на територію росії та анексованого Криму відбувати залишок терміну. Однак після закінчення термінів багато хто з них був затриманий відразу після виходу. Російська поліція звинуватила їх у "незаконному знаходженні на території країни". Звільненим виписали штрафи та відправили їх до депортаційних центрів.

Колишній ув'язнений Руслан Осадчий, який відбув термін за вбивство, повідомив, що після звільнення поліцейські питали його, як він проник до росії. Осадчий відповів, що російські сили привезли його під конвоєм. "Вони не розуміли, що ми є громадянами іншої країни і не маємо відношення до Росії", - заявив Осадчий.

Колишні в'язні повідомили, що в російських та кримських в'язницях вони зазнавали побиття. Їм пропонували оформити громадянство росії, але більшість відмовилися. Також вони бачили у російських в'язницях вербувальників ПВК "Вагнер", але ті не виявили інтересу до вербування українських громадян.

За словами засуджених, після початку військових дій у Херсоні та області як мінімум в одній виправній колонії ув'язнених кинули майже напризволяще. Із цим погодилася колишня уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова. "Йде війна, на ув'язнених не було часу", - сказала вона.

Російська влада не визнає насильницького переміщення українських в'язнів. Воно може розцінюватись як військовий злочин. Міжнародне право забороняє примусове вивезення людей із окупованих зон. На запити журналістів The New York Times російські офіційні особи не відповіли.

За оцінками української сторони, до росії було вивезено близько 3500 українських ув'язнених, приблизно 2500 з них - з в'язниць та колоній Херсона та області.

Статті

Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Всі статті