У Росії цинічно переписують історію і заявляють, що розстріл поляків у Катині є "фейком", як і масові вбивства в Бучі

Російський ТАСС випустив репортаж, у якому заперечує провину СРСР за розстріл поляків у Катині в 1940-му році. Там її назвали "фейком" - як і масові вбивства в Бучі, - повідомляє ТГК Дождь 12 квітня.

У своєму новому репортажі ТАСС із посиланням на свіжорозсекречені документи архіву Смоленського УФСБ стверджує, що справу про масовий розстріл поляків у Катині 1940 року "сфальсифікувала" нацистська Німеччина.

"УФСБ оприлюднила архів про спецслужби нацистської Німеччини, які не тільки сфальсифікували "Катинську справу" про нібито причетність Радянського Союзу до масового розстрілу польських солдатів і офіцерів у 1940 році, а й супроводжували це посиленою інформаційною кампанією", - йдеться в тексті.

Серед доказів у дописі наводяться свідчення військовополонених про те, що німці нібито викопували на цвинтарі тіла тих, кого було поховано 1941 року, а потім відвозили їх "у Катинський ліс, де трупи німецьких солдатів видавали за неіснуючі трупи польських офіцерів".

У 2023 році інформагентства вже намагалися "викрити" Катинську справу: тоді як докази також наводилися свідчення військовополонених. Однак у 1950-ті роки допитані від своїх свідчень відмовилися, заявивши, що вони були дані під тиском.

Науковий директор Російського військово-історичного товариства Михайло Мягков в інтерв'ю ТАСС порівняв Катинський розстріл із вбивствами в Бучі, назвавши їх "фейками".

"Провокації, які проводить сьогодні київський режим, як, наприклад, провокація в Бучі, коли підклали спеціально трупи, привели кореспондентів, розгорнули інформаційну пропаганду, - це дуже схоже на те, що німці робили в Катині", - сказав Мягков.

У 1992 році Борис Єльцин ухвалив рішення розсекретити всі документи про Катинську трагедію, включно з постановою Політбюро від 5 березня 1940 року про розстріл польських військовополонених. У жовтні того ж року всі копії документів були передані тодішньому президенту Польщі Леху Валенсі.

У 2010 році Путін заявив, що злочини сталінського режиму в Катині "не підлягають ревізії".

Нагадаємо, що російська армія увійшла в Бучу 27 лютого 2022 року. За 33 дні окупації військові РФ вчинили в Бучанському районі понад 9 тисяч військових злочинів і вбили понад 1400 цивільних мешканців, зокрема 37 дітей.

Збройні Сили України звільнили місто 31 березня. Саме після звільнення Київщини пролунали перші заяви світових лідерів про геноцидний характер воєнних злочинів російської армії в Україні.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті