У росії раптово помер 40-річний творець обладнання для прослуховування в інтересах спецслужб

У росії, у віці 40 років помер підприємець і глава найбільшої IT-компанії "ІКС Холдинг" Антон Черепенніков, у суботу, 22 липня. Попередня причина смерті - зупинка серця, - пишуть росЗМІ.

Зазначається, що Черепенніков ще 2003 року заснував кіберспортивну компанію Virtus.pro, 2015 року створив кіберспортивний холдинг ESforce, тоді ж мільярдер Алішер Усманов проінвестував $100 млн у Virtus Pro.

Паралельно Черепенніков формував холдинг "Цитадель", що складається з СОРМ-компаній. Його першою покупкою стала компанія "МФІ Софт", яку називають найбільшим постачальником СОРМ - обладнання для оперативно-розшукових заходів.

Крім того, паралельно Черепенніков створив групу "ІКС Холдинг" у грудні 2018 року. Холдинг об'єднує близько 30 технологічних компаній, зокрема розробників систем оперативно-розшукових заходів (СОРМ) - спеціального обладнання, за допомогою якого спецслужби можуть прослуховувати телефони і відстежувати інтернет-активність людей, які їх цікавлять. Оператори зобов'язані встановлювати це обладнання в межах "закону Ярової".

2021 року видання VTimes повідомляло, що Черепенніков брав участь у реалізації закону про ізоляцію Рунета. 

25 лютого 2023 року його та "ІКС Холдинг" занесли до санкційних списків США.

Статті

Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Всі статті