У росії Бориса Акуніна внесли до "переліку терористів" і завели справу про "дискредитацію" армії. Письменник відреагував

Росфінмоніторинг у понеділок вніс письменника Бориса Акуніна (Григорія Чхартішвілі) до переліку "терористів" і "екстремістів". Слідчий комітет завів на нього кримінальну справу. Раніше від продажу його книг стали відмовлятися магазини, - повідомляє BBC.News.

Для фігурантів переліку держава обмежує можливість фінансових операцій: у тих, хто потрапив до списку, майже повністю блокуються всі банківські рахунки. Вони навіть не можуть отримувати зарплату і витрачати понад 10 тисяч рублів на місяць. До реєстру заносять людей не тільки засуджених за екстремістськими і терористичними статтями КК РФ, а й підслідних.

Про порушення кримінальної справи проти Чхартішвілі (раніше його оголосили "іноагентом") до внесення його імені до переліку терористів і екстремістів відомо не було.

Пізніше в понеділок слідчий комітет росії повідомив, що стосовно письменника порушено кримінальну справу про публічне виправдання тероризму і про "дискредитацію" російської армії (ст. 205.2, ст. 207.3 КК РФ). У повідомленні СКР сказано, що його планують оголосити в розшук.

"Начебто дрібна подія, заборона книг, оголошення якогось там письменника терористом, насправді важлива віха. Книжок у Росії не забороняли з радянських часів. Письменників не звинувачували в тероризмі з часів Великого Терору. Це не поганий сон, це відбувається з Росією наяву, насправді. Бережіть себе, не втратьте себе, якщо ви в РФ. А якщо ви виїхали, але вам дуже важко на чужині і ви подумуєте повернутися - не повертайтеся. Ніч ставатиме чорнішою і чорнішою. Але потім все-таки розвидніється", - так прокоментував новину сам Борис Акунін.

Минулого тижня видавництво АСТ оголосило про те, що призупиняє розповсюдження книжок Акуніна і Дмитра Бикова (у реєстрі "іноагентів").

Про припинення продажів книжок Акуніна і Бикова також оголосили мережа книжкових магазинів "Читай-город - Буквоед" і сервіс цифрових книжок "Літрес". У "Читай-місті" рішення про припинення продажу книжок двох письменників пояснили їхніми "нещодавніми висловлюваннями, які набули широкого розголосу в ЗМІ". Про які саме висловлювання йдеться, невідомо.

Биков і Акунін раніше неодноразово публічно виступали із засудженням російського вторгнення в Україну. Борис Акунін з 2014 року з сім'єю живе за кордоном.

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті