У російському Кузбасі масово звільняються лікарі через наплив поранених на війні наркоманів і алкоголіків

У Кемеровській області РФ (Кузбас) через кількість пацієнтів, які повернулися з війни, масово звільняються лікарі, оскільки просто не в змозі впоратися з навантаженням. Про це повідомляє The Insider.

Як розповів співробітник обласного міністерства охорони здоров'я, лікарів бракує, лікувати поранених нікому, а учасники бойових дій повертаються не тільки з пораненнями, а й із психологічними проблемами, а також з алкогольною та наркотичною залежністю.

За словами співробітника, який працює в системі охорони здоров'я Кемеровської області понад 25 років, а зараз займається лікуванням учасників військових дій, потік пацієнтів, які повернулися з війни, розпочався приблизно через два-три місяці після її оголошення і збільшується з кожним місяцем. За приблизними оцінками, тільки в Кемерові "на ліжках" у стаціонарі щодня перебуває 60-70 учасників бойових дій в Україні.

"Поранені, ампутанти, наркозалежні, алкоголіки, люди з психічними та психологічними проблемами... У мене немає доступу до точних цифр по всьому Кузбасу. Але скажу одне: є спеціальний реєстр таких пацієнтів зі СВО. І судити про реальний розмір цього реєстру можна, наприклад, із того, що тільки один кемеровський лікар має на місяць обстежувати 200-250 і більше саме пацієнтів, які повернулися з війни", - каже співробітник.

За його словами, крім каліцтв, поранень і ПТСР, однією з найпоширеніших проблем у тих, хто повертається з фронту, стає алкогольна і наркотична залежність.

"Їхня головна залежність - амфетаміни. І ось тут все набагато складніше і сумніше в плані перспективи лікування і подальшої соціалізації", - розповідає чиновник.

За його словами, у прийомі психостимуляторів на війні зізнаються "мало не через одного". Амфетамін, "спіди", "швидкість" - психостимулятори, що дають змогу бійцям на фронті не спати цілодобово, бути сконцентрованими, активними, у гарному настрої.

Через вживання наркотиків у них спостерігаються серйозні поведінкові проблеми, конфліктність, дратівливість, деякі не можуть себе контролювати.  

За словами ще одного з лікарів, невропатологам, приміром, прийшов план від начальства приймати по 300 есвеошників на місяць. Це без урахування загального потоку пацієнтів. Лікарі не можуть надати кваліфіковану допомогу за 5-10 хвилин.

Багато фахівців звільняються і йдуть у приватні клініки. Чиновник МОЗ підтвердив виданню, що лікарів не вистачає. Так, за його словами, кількість незаповнених вакансій, наприклад, тих самих невропатологів у Кемеровській області - понад 50%. За деякими фахівцями дефіцит кадрів становить 94-95%.

"Ця СВО - як ще один надгробок на могилі. Лікарів і без того майже не залишилося, а зараз і останні йдуть. Нереальні вимоги до них, це зрозуміло", - каже чиновник.

Крім цього, лікарів відправляють у довгострокові відрядження на окуповані росією українські території. За словами лікаря, далеко не всі з них підтримують війну, багато хто побоюється бойових дій і не хоче ризикувати життям. Але відмовитися вони не мають права.

"Керівництво говорить тільки одне: не подобається - звільняйся. Ось люди і звільняються", - підсумовує чиновник.

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті