У Норвегії планують обмежити виплати та пільги для українських біженців

Уряд Норвегії оголосив про плани посилити правила для українських біженців, щоб знизити потік людей до країни. Зокрема, йдеться про обмеження виплат та пільг. Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт уряду Норвегії.

Як зазначається, нові заходи мають урівняти допомогу з програмами підтримки українців в інших країнах на півночі Європи.

"Більше половини українських біженців, які прибувають до скандинавських країн, шукають захисту в Норвегії. Норвегія продовжить надавати підтримку українцям, але запровадить додаткові обмеження, щоб наблизити число прибулих до рівня інших скандинавських країн", - йдеться у повідомленні.

"Велика кількість новоприбулих збільшує тиск на муніципалітети щодо здатності обслуговувати населення. Щоб продовжувати контрольовано приймати переселенців з України та надавати їм належні послуги в муніципалітетах, ми пропонуємо нові заходи щодо обмеження пільг та послуг", – заявила міністр праці та соціальної політики Норвегії Тоньє Бренна.

"Ми маємо уникнути ситуації, коли тиск на муніципалітети стане настільки високим, що нам буде складно допомагати Україні", – зазначив міністр юстиції та з надзвичайних ситуацій Емілі Енгер Мель.

Відповідно до нових змін, українці більше не отримуватимуть фінансову допомогу, якщо вирішать жити приватно, а не в притулку для біженців.

Новоприбулі українці не матимуть можливості жити у притулках для біженців з домашніми тваринами, бо держава більше не покриватиме витрати на тварин.

Діятиме вимога проживати в країні п'ять років, щоб отримати право на безкоштовні стоматологічні послуги для осіб віком від 19 до 24 років, які перебувають під тимчасовим колективним захистом.

Запроваджується вимога мешкати в країні упродовж 12 місяців, щоб отримати право на одноразову виплату при народженні дитини у 92 648 норвезьких крон (8200 євро). А також вимога щодо тривалішого періоду проживання у Норвегії для отримання базових та додаткових пільг. На сьогодні для отримання цих пільг немає вимог щодо тривалості проживання.

Скорочення виплат під час ознайомчої програми для пар без дітей приблизно на 6 000 норвезьких крон (530 євро) на місяць.

Як повідомлялося, Норвегія з початку повномасштабного вторгнення РФ виділила понад 450 млн доларів грантової підтримки енергетичного сектору України та направила 28 вантажів гуманітарної допомоги.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті