У наступний опалювальний сезон українська енергосистема зайде зі значно меншим запасом міцності - ДТЕК

У наступний опалювальний сезон українська енергосистема зайде зі значно меншим запасом міцності, потрібно суттєво пришвидшити темпи ремонтних робіт, аби не повернутися до відключень електроенергії. Про це заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі загальнонаціонального марафону 14 травня.

"Зараз триває ремонтна кампанія. Чотири атомні енергоблоки вже у ремонті, п’ятий виходить у ремонт. Тому у червні-липні Україна може стикнутися із дефіцитом електроенергії, який перекриватиме імпортом з країн ЄС, як це вже було у січні-лютому. Тому ніяких «віялових відключень світла» влітку не буде", - запевнив представник ДТЕК.

Натомість він прогнозує можливі проблеми із початком нового опалювального сезону, у який Україна увійде зі значно меншим обсягом наявних потужностей.

"У нас наразі пошкоджено 75% теплової генерації. Лише нашій компанії потрібно відремонтувати 9 енергоблоків загальною потужністю 1,5 гВт. Щодо розподільчих мереж, то знов-таки тільки у нашій компанії пошкоджено майже 12 тис.км ліній електропередач, майже 4 тис. розподільчих підстанцій потрібно підготувати до зими. Тому можливі відключення не зараз, а взимку", - попередив Сахарук.

Він підкреслив, що вже зараз потрібно значно пришвидшити ремонтні роботи і збільшити їхнє фінансування, щоб уникнути проблем у майбутньому опалювальному сезоні.

"Фінансування ремонтної кампанії - надважливе спільне для влади і компаній завдання. Я б сказав, критичне завдання. Звичайно, компанії роблять поточні ремонти, але обсяги цих робіт колосальні. А темпи напряму залежать від обсягу фінансування. Таких коштів немає у жодної компанії, не тільки у нашої. На жаль, поки що я не можу сказати, що ми будемо на 100% готові до наступного опалювального сезону, з огляду на існуючі темпи ремонтних робіт. Потрібно прискорюватися", - сказав Сахарук.

Як повідомлялося, у липні - серпні в енергосистемі може виникнути дефіцит електроенергії, через що Україна буде змушена збільшити імпорт енергоносіїв.

Статті

Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Всі статті