У Москві помер 80-річний голова Верховного суду РФ. Сидів на посаді з 1991 року і подобався путіну

У Москві помер 80-річний голова Верховного суду РФ В'ячеслав Лебедєв. Про це повідомляє The Insider із посиланням на російські ЗМІ та Телеграм-канали. 

Лебедєв очолював Верховний суд РФ із 1991 року. Останнім часом він перебував у лікарні, причиною смерті Лебедєва стало онкологічне захворювання.

Діяльність Лебедєва відзначено держнагородами, російський диктатор путін хвалив його за "бездоганну роботу".

Як зазначає Телеграм-канал "Важные истории", Лебедєв переслідував дисидентів ще за часів СРСР - брав участь у радянських репресіях - засудив до року табору та 4 років заслання дисидентку Олену Саннікову за "антирадянську агітацію" та до п'яти років заслання письменника Фелікса Свєтова за "розповсюдження відомостей, які ганьблять радянський лад".

Лебедєва шість разів перепризначили на посаду голови ВС РФ. У 2013 році йому виповнилося 70 років (це був граничний вік для такої посади), але путін скасував віковий ценз.

Суддя у відставці Сергій Пашин говорив, що Лебедєв відкотив судову реформу 1990-х: відмовився від виборності суддів і голів судів, позбавив повноважень суд присяжних і ввів дисциплінарну відповідальність, за допомогою якої на суддю можна натиснути. Також за Лебедєва в судах повсюдно поставили клітки для підсудних.

Останніми роками Верховний суд за Лебедєва відзначився гучними репресивними рішеннями федерального масштабу: заборона ЛГБТ, ліквідація "Меморіалу" і легітимізація безстроковості мобілізації під час війни з Україною.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті