У Мін'юсті вимагають від Верховної Ради ухвалити до кінця року антикорупційні законопроекти

Ухвалення Верховною Радою України до кінця поточного року законопроєктів, що передбачають удосконалення повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та збільшення штату Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), є критично важливим для початку переговорів щодо членства України в ЄС, Про це заявив міністр юстиції України Денис Малюська.в ефірі національного телемарафону.

"Ми не можемо сказати, що вони (рекомендації Європейської Комісії) є неправильними, необґрунтованими або такими, які нам не слід виконувати", - сказав міністр.

Він наголосив, що, зокрема, збільшення кількості детективів НАБУ на 300 осіб - "це та реформа, про яку просили наші західні партнери й саме НАБУ вже не один рік".

"Їм просто не вистачає рук розслідувати провадження, які вони вже зареєстрували", - пояснив Малюська, додавши, що це досить обґрунтована об'єктивна потреба правоохоронного органу.

Відповідаючи на запитання про те, чи є достатніми такі законодавчі зміни в антикорупційній інфраструктурі для усунення перешкод переговорам щодо отримання членства в ЄС, міністр сказав: "Рекомендації щодо збільшення кількості співробітників НАБУ та вдосконалення повноважень НАЗК у частині перевірки декларацій з точки зору Єврокомісії і є частина тих семи рекомендацій, які були надані раніше".

Водночас глава Мін'юсту наголосив, що збільшення кількості співробітників НАБУ має сприяти покращенню якості роботи бюро в розкритті корупційних злочинів.

Малюська також пояснив, що низку резонансних кримінальних справ було закрито у зв'язку із закінченням строку розслідування, і це свідчить про відсутність ресурсів для оперативного розслідування.

"Дуже сподіваюся, що збільшення кількості співробітників (НАБУ) допоможе проводити розслідування оперативно, щоб укластися в кроки, передбачені Кримінальним процесуальним кодексом", - сказав Малюська.

Говорячи про рекомендацію щодо розширення повноважень НАЗК, міністр звернув увагу на те, що фактично йдеться про повернення тих повноважень агентства, які були раніше. Він додав, що було внесено зміни до законодавства, не узгоджені з західними партнерами. "Наші західні партнери попросили повернути все, як було раніше, а потім уже переходити до дискусії про те, як удосконалити законодавство", - сказав міністр.

Щодо рекомендацій ЄС загалом, то, як зазначив Малюська, їх необхідно якнайшвидше імплементувати до початку переговорів щодо членства в ЄС.

"Ми просимо парламент ухвалити ці два законопроєкти до кінця цього року... Це важливо і критично", - підсумував міністр юстиції.

Нагадаємо, уряд зареєстрував антикорупційні законопроєкти, спрямовані на розширення повноважень НАЗК і збільшення штату НАБУ.

Як повідомлялося, Україна офіційно отримала звіт Єврокомісії з рекомендацією щодо початку переговорів про вступ до ЄС. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті