У Львові будують сміттєпереробний завод під постійним міжнародним наглядом

У Львові йде будівництво сміттєпереробного заводу - зокрема, виконано 100% робіт з проєктування та виготовлено 80% робочої документації. Будівельні роботи здійснює польська компанія Control Process S.A., - повідомила міськрада 3 квітня.

"В Україні, за роки незалежності, не збудовано жодного заводу такого рівня, бо на це не було політичної волі. Натомість за кордоном будівництво таких заводів мало шалену грантову підтримку, бо переробка відходів - це рівень нашої цивілізованості. Наше завдання – збудувати завод у Львові, і зробити це якісно", - прокоментував міський голова Андрій Садовий.

Майбутній завод зможе переробити 250 тис. тонн відходів на рік. Це та кількість відходів, яку на сьогодні збирають у Львові. Якщо буде потрібна більша потужність, то технологія дозволить її забезпечити.

«Це цілий механіко-біологічний комплекс. Тобто тут не тільки сортування, а й набір обладнання, що дозволить якісно сортувати вторинну сировину, а також підготувати матеріал до RDF-палива - це альтернативне паливо, яке є замінником бурого вугілля і газу та дозволить у майбутньому забезпечити нашу державу хорошим матеріалом, який зараз використовується в багатьох країнах світу. Зараз вже є дві компанії, які готові купувати у нас RDF-паливо і також є компанії, які готові купувати у нас вторинну сировину» - розповів директор ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний,

Зараз над будівництвом заводу у Львові працює понад півсотні працівників, а також 10 одиниць техніки. 

«Зараз заливаємо фундаменти, встановлюємо металеві конструкції даху. Через 3-4 місяці будемо закривати панелями зовнішні фасади заводу. Плануємо закінчити будівельні роботи до кінця року, а вже наступного - буде доставка різних технологічних споряджень для осушки та іншого», - розповів Кшиштоф Хабіер, керівник проєкту, представник генерального підрядника Control Process S.A.

Попередня вартість договору (обладнання та роботи) з будівництва сміттєпереробного заводу становить 36.6 млн євро. Але у зв'язку із зміною курсу валюти та війною, вартість проєкту та обладнання може дещо зрости. За реалізацією проєкту відбувається постійний міжнародний нагляд.

Очікується, що на сміттєпереробному заводі буде працювати 184 особи. У найближчий час керівний склад заводу поїде на довготривале навчання у Польщу.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті