У Києві відкрилася виставка "Бахмут – обличчя геноциду 1942-2022"

До річниці початку битви за Бахмут, 1 серпня, в Бабиному Яру відкрилася виставка «Бахмут – обличчя геноциду 1942-2022». Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Так сталося, що Бахмут став місцем двох геноцидів, між якими 80 років, вчинених нацистською Німеччиною та сучасною росією. У січні 1942 року понад 3000 євреїв та інших мешканців Бахмуту було ув'язнено в підвалі колишньої будівлі НКВС. Протягом кількох днів люди перебували там без їжі та води, а потім частину розстріляли, а решту - живцем замурували в покинутій штольні алебастрової шахти. 

1 серпня 2022 року міністерство оборони росії оголосило про початок наземної операції в Бахмуті. Відтоді минув рік, за майже повністю зруйноване росіянами місто тривають запеклі бої. Тисячі розбомблених будинків, десятки тисяч скалічених душ мешканців Бахмуту, які змушені були тікати з міста – це обличчя нового геноциду на українській землі.

«Бабин Яр - і трагічне, і водночас святе місце. Мабуть, інакше і не може бути, коли гинуть безневинні люди. Ще більша трагедія - знати і розуміти, що це відбувається просто зараз у Бахмуті, як і колись в часи Другої світової війни. Чому ця трагедія носить перманентний характер? Чи можемо ми відійти від цієї трагічної парадигми існування людства? Є тільки один рецепт: виховання нових поколінь в абсолютно нових наративах, визначених святими книгами, філософами, вченими та лідерами людства, які несли тільки світлі ідеї. І ця виставка, безумовно, є складовою цього великого процесу - донесення правильних, світлих думок та цінностей до людей», – зазначив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Виставка триватиме з 1 по 31 серпня 2023 у виставковому центрі «Жива пам'ять», Бабин Яр, вул. Юрія Іллєнка, 46 А. Графік роботи: понеділок - п’ятниця 10:00-19:00, субота-неділя – 11:00-18:00. Вхід безкоштовний. 

Захід відбувся за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, серед співорганізаторів - НІМЗ «Бабин Яр», Бахмутський краєзнавчий музей, Українська асоціація професійних фотографів.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті