У Києві СБУ затримала підприємця, який постачав окупантам будматеріали для "зубів дракона"

Служба безпеки України затримала в Києві власника кількох підприємств на окупованій території міста Бердянська Запорізької області, який постачав до РФ будматеріали для зведення укріпрайонів. Про це повідомляє у Телеграм пресцентр СБУ 1 квітня.

"Фігурантом виявився власник декількох підприємств у Бердянську. Після захоплення міста він почав співпрацювати з окупантами. За даними слідства, колаборант постачав російським компаніям пісок, щебінь і цемент для будівництва фортифікаційних споруд на південному фронті", - йдеться в повідомленні.

За інформацією спецслужби, насамперед ішлося про масове виробництво протитанкових залізобетонних конструкцій, більш відомих як "зуби дракона".

Згодом, згідно з повідомленням, фігурант виїхав до Києва, звідки продовжив керувати незаконним бізнесом на тимчасово окупованій частині Запорізької області.

"Для цього він залишив повний склад свого топменеджменту та налагодив з ними дистанційний режим комунікації. Саме за вказівкою колаборанта його підлеглі в Бердянську перереєстрували підконтрольні місцеві підприємства за російським законодавством. Згодом вони почали регулярно поповнювати бюджет країни-агресора за допомогою сплати податків", - уточнюють в СБУ.

Під час обшуку в помешканні затриманого в Києві виявлено документи та інші речові докази злочинної діяльності на користь РФ.

Зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (ведення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, утвореними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора). Наразі затриманий перебуває під вартою.

Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури.

Як повідомлялося, СБУ на Житомирщині затримала ділків, які постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам. 

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті