У Кропивницькому судитимуть за колабораціонізм мера Рубіжного

У Кропивницькому будуть судити мера Рубіжного Сергія Хортіва з Луганської області за колабораціонізм. Про це повідомило видання "Гречка" 2 березня.

"У Кропивницькому Кіровський районний суд у вівторок, 28 лютого, ухвалив рішення про судове провадження у справі колишнього очільника міста Рубіжне Луганської області Сергія Хортіва, якого звинувачують у колабораціонізмі", – сказано в повідомленні.

"Обвинувальний акт стосовно Хортіва передали до суду в червні 2022 року, проте через порушення підслідності розгляд справи затягнувся і взагалі зупинився", – пише Медійна ініціатива за права людини.

Зазначається, що обвинувачений до суду не з’явився. Протягом жовтня-лютого 2022 року його сім разів повідомляли про судове засідання повістками в "Урядовому кур’єрі". За словами прокурора Андрія Ткачука, Хортіва обвинувачують за двома частинами статті 111-1 Кримінального кодексу України (ч. 1 – публічне заперечення збройної агресії РФ та ч. 5 – добровільне зайняття посади в окупаційних органах влади).

Досудовим розслідуванням встановлено, що Сергій Хортів добровільно зайняв посаду в окупаційній адміністрації міста Рубіжне Луганської області. Публічно заперечував збройну агресію РФ проти України. Доказами у справі є протоколи допитів свідків та надані ними відеозаписи, де зафіксовано, що обвинувачений співпрацює з окупантами та керує окупаційною адміністрацією.

За інформацією прокурора, на досудовому слідстві справу розслідували заочно, а обвинуваченого оголосили в розшук. Відомо, що наразі Хортів переховується на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

Суддя задовольнив клопотання прокурора та виніс ухвалу, що судовий розгляд здійснюватиметься за відсутності обвинуваченого. Наступне засідання призначене на 16 березня.

"Адвокатка обвинуваченого заявила, що подаватиме апеляційну скаргу", – сказано в повідомленні.

Раніше "ОстроВ" писав, що в перші дні повномасштабних бойових дій Сергій Хортів просто зник, на робочому місці помічений не був, на дзвінки не відповідав. У наступні дні, коли начальниця служби у справах дітей за допомогою Сєвєродонецької районної та Луганської обласної адміністрацій організовувала евакуацію найбільш вразливих мешканців громади, ризикуючи життям, Хортів так само на роботі був відсутній.

З’явився Хортів у полі зору земляків 2 квітня, причому не в якості людини, готової вирішувати проблеми зруйнованого міста, а в якості персонажа "кадирівського відео" (див. скріншоти). На відео розповідав про те, якою "поганою" була українська влада (та сама, завдяки якій він отримував величезну зарплату та звання Заслуженого працівника освіти України), а також відверто гнобив земляка-активіста, який раніше насмілювався заперечувати йому як міському голові.

Згадане вище звання Заслуженого працівника освіти України отримав від держави, будучи директором одного з місцевих технікумів. Де, до речі, у числі інших предметів викладав і історію України.

Раніше також повідомлялось, що в Рубіжному мер окупантів Хортів особисто розселяє рашистів у будинки місцевих мешканців.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті