У Генпрокуратурі повідомили про підозру голові Нацслужби здоровʼя. У НСЗУ розцінили це, як тиск

Прокуратура повідомила очільниці Національної служби здоров’я України Наталії Гусак про підозру у службовій недбалості, яка призвела до розтрати 2 млн грн бюджетних коштів. Про це йдеться у повідомленні Генпрокуратури 27 жовтня.

"За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру Голові Національної служби здоров’я України у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України)", - пишуть у відомстві.

За даними слідства, у квітні 2022 року на замовлення Нацслужби здоров’я України одним із спеціалізованих державних підприємств виконувалися роботи щодо адміністрування центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я.За результатами виконання цих робіт держпідприємством складено акт здачі-приймання послуг, в який включено всі роботи згідно договору та відомості про певний обсяг робіт, які фактично не виконувалися.

"Голова НСЗУ належним чином не перевірила фактично виконані роботи та не вжила заходів щодо зменшення загальної суми договору. Внаслідок цього зайво витрачено бюджетні кошти в сумі понад 2 млн грн на оплату послуг, які не надавалися", - йдеться у повідомленні.

Під час проведення обшуків за місцем проживання та роботи правоохоронці виявили та вилучили документи та інші речові докази. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваній запобіжного заходу.

 

На сторінці у Фейсбук НСЗУ з цього приводу зрозміщена заява.

"Ми розцінюємо обшуки як тиск на НСЗУ, з метою блокувати роботу Служби. Адже саме в день обшуку розпочалися позапланові моніторингові візити до перших медзакладів, згідно з оновленою процедурою, затвердженої нещодавно Урядом. Саме в цей час активно йде підготовка до контрактування медзакладів на наступний рік: зокрема інститутів Національної академії медичних наук, що є важливою частиною створення єдиного медичного простору. Триває активний процес підготовки Програми медичних гарантій на 2024 рік, завершується розробка нових пакетів медичних послуг: трансплантацій та допоміжних репродуктивних технологій. Наголошуємо, що прозорість та підзвітність є і залишатимуться головними принципами Національної служби здоров'я з перших днів роботи. За п'ять років діяльності Нацслужба здоров'я чи не щороку постійно зіштовхується з перевірками та обшуками з боку контролюючих та правоохоронних органів", - йдеться у заяві.

Також сама обвінувачена Наталя Гусак написала на своїй сторінці у Фейсбуці:

"І я, і мої колеги співпрацюємо з правоохоронцями та сприяємо їхній роботі. Знаю точно: нічого не зупинить трансформацію української медичної системи, в якій діють чіткі та прозорі правила, а пацієнти отримують безоплатні та доступні послуги. Я відстоюватиму честь та гідність, свою та Національної служби здоров’я України".

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті