У двох прифронтових громадах Донеччини перейменують понад 200 вулиць в рамках дерусифікації

Новоселківська та Торецька громади Донеччини перейменують в рамках дерусифікації вулиці у низці населених пунктів, серед яких є нині окуповані чи ті, що знаходяться у зоні бойових дій. На офіційних ресурсах МВА оприлюднили перелік топонімів, які запропоновані для перейменування.

Так, у Великоновоселківській громаді у вересні-жовтні 2023 року у межах закону про деколонізацію вже перейменували 79 вулиць. Проте лишились 18 у трьох старостинських округах, по яких до робочої групи не надійшло жодної пропозиції.

«У зв’язку з чим робочою групою було прийняти рішення щодо проведення роботи з перейменування після стабілізації ситуації на даних територіях», - зазначили в адміністрації.

Тепер у громаді повернулись до процесу, щоб виконати терміни встановлені законом, за яким перейменування необхідно завершити до 27 квітня поточного року.

Водночас у Торецькій громади комісія погодила список 250 вулиць, які підлягають першочерговому перейменуванню, так як досі носять радянські назви або імена осіб російського походження. Крім того, на голосування винесли нові назви для селищ Юр’ївка та Петрівка.  

Наразі громадські обговорення проходитимуть в електронному форматі — для цього треба заповнити спеціальну форму-опитувальник. Люди можуть підтримати один із запропонованих варіантів, або ж подати власний варіант назви для тої чи іншої вулиці з коротким обґрунтуванням. 

У самомі Торецьку нові назви отримають 130 вулиць, у Залізному – 30, у Північному – 31, у Південному та Нью-Йорку – по 15, у Дружбі – 7. У тимчасово окупованих Озарянівці та Курдюмівці готують перейменувати 7 вулиць і провулків. 

Як повідомлялося, Павлоград та Синельникове на Дніпропетровщині скоро можуть отримати нові назви.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті