У Донецькій області з початку року співробітники СБУ виявили 35 колаборантів

У Донецькій області з початку 2024 року співробітники СБУ виявили 35 колаборантів, вироки отримали семеро злочинців. Про це на брифінгу сказала керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, - повідомляє Укрінформ.

"Протягом першого кварталу 2024 року нашими слідчими повідомлено про підозру 35 колаборантам, які співпрацюють з ворогом на окупованих територіях Донецької області. І ми вже маємо сім вироків", - сказала Прищепа.

Зокрема, за її словами, у результаті комплексних заходів слідчі СБУ повідомили про підозру трьом керівникам окупаційних органів влади - Вільнянської, Новоолексіївської та Калінінської селищних адміністрацій. Вони добровільно погодилися на пропозицію окупантів обійняти ці посади. Зловмисники виконують організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції у незаконних органах влади, контролюють виконання рішень фейкового референдуму, забезпечують діяльність сільських адміністрацій.

"Так звані сільські голови підшукували для окупантів залишені будинки місцевих мешканців та вселяли туди російських військових. Також вони змушували селян, які залишились на окупованій території, відмовлятися від українського громадянства та отримувати російські паспорти", - заявила представниця СБУ.

Вона також розповіла, що за оперативною інформацією, очільниця Вільнянської селищної ради з початком повномасштабного вторгнення збирала списки родичів українських військовослужбовців. Після окупації селища вона передала цю інформацію загарбникам, за її наведенням окупанти здійснювали певні фільтраційні заходи й вивозили людей на допити.

"У межах кримінальних проваджень слідчі СБУ кваліфікували дії цих фігурантів за ч. 5 ст. 111 Кримінального кодексу (Колабораційна діяльність)", - додала Прищепа.

Раніше повідомлялося, що у Донецькій області в 2023 році співробітники СБУ виявили близько 300 колаборантів, вироки отримали 37 злочинців.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті