У Держдепартаменті США розповіли про шанси заарештувати Путіна та створити трибунал для переслідування за злочин агресії Росії

У Державному департаменті очікують більше справ проти російських воєнних злочинців як в американських судах, так і в Міжнародному кримінальному суді. Посол з кримінального правосуддя Держдепартаменту США Бет Ван Скаак також розповіла про  шанси заарештувати Путіна та створити трибунал для переслідування за злочин агресії в інтервʼю журналісту української служби «Голосу Америки», - повідомляє "Радіо Свобода".

"... Наразі ми створили з Консультативною групою з питань воєнних злочинів базу для підтримки Офісу генпрокурора в Україні. Ці справи просуваються. Ми також бачили активну діяльність у Міжнародному кримінальному суді – два ордери на арешт – для самого президента Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є так званою уповноваженою з прав дітей. Також створення Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії в Гаазі. Це група прокурорів, які збираються переслідувати злочин агресії, який багато хто в Україні вважає первинним злочином, таким, з якого почались усі воєнні злочини та злочини проти людства", - сказала посол.

Вона також розповіла, чи є зараз реальна можливість арешту Путіна.

"Потрібно розуміти, що ці судові процеси потребують часу. Це складні справи. Міжнародний кримінальний суд не має можливості проводити заочне судочинство, тому їм потрібно, щоб обвинувачені були під арештом, щоб продовжити судовий процес. Але тим часом вони можуть багато зробити, щоб підготувати свої справи, підготувати свідків до свідчень, зібрати документи, працювати із прокурорами по всьому світу", - зазначила Бет Ван Скаак.

За її словами, зараз все точно наближається до появи трибуналу для переслідування злочину агресії РФ.

"Європейська служба зовнішніх справ висунула кілька дуже креативних пропозицій, щоб зменшити розрив між різними моделями трибуналу – повністю міжнародним трибуналом, а також гібридною моделлю, яка була б вбудована в українську систему. Щомісяця група досвідчених юристів із міжнародних кримінальних справ і дипломатів збирається разом, щоб узгодити найдрібніші деталі", - акцентувала посол з кримінального правосуддя Держдепартаменту США.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті