У ДБР завершили розслідування авіакатастрофи у Броварах, в якій загинули Монастирський та перші особи МВС

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування авіакатастрофи 18 січня 2023 року у Броварах, у результаті якої загинули 14 людей, зокрема керівництво МВС України. Про це 27 листопада повідомила пресслужба ДБР.

За даними слідства, п’ять посадовців Державної служби України з надзвичайних ситуацій, яким оголосили підозри у серпні, порушили правила безпеки польотів гелікоптера, на борту якого перебувало керівництво Міністерства внутрішніх справ.

Про підозру повідомлено:

- начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України;

- в.о. командира спеціального авіаційного загону;
- заступнику командира з льотної підготовки;
- командиру авіаційної ескадрильї;
- начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Слідчі ДБР відновили похвилинно день аварії, у тому числі розшифрували "чорні скриньки". До розслідування залучались закордонні експерти, зокрема представники французької компанії – виробника гелікоптера.

Встановлено, що у січні 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей. Посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Командир екіпажу розпочав політ без метеорологічних даних по всьому маршруту запланованого руху, а екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Жоден з посадовців, відповідальних за безпеку польотів, не скасував або не переніс виліт до моменту настання сприятливих погодних умов.

Через складні погодні умови гелікоптер виконував політ на гранично низькій висоті. Командир екіпажу побачив перешкоду та, здійснюючи маневр, втратив орієнтування і допустив зіткнення із землею.

Нині підозрювані, їхні захисники, потерпілі та їхні представники мають можливість ознайомитися з матеріалами справи, які далі будуть передані до суду.

Як повідомлялося, наприкінці липня генпрокурор Андрій Костін заявив, що у розслідуванні причин аварії гелікоптера у Броварах зібрані всі технічні документи. Версії про диверсію чи замах на життя державних діячів не підтвердились.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті