У Чехії близько 4500 українських біженців віком від 15 до 19 років не навчаються в жодному навчальному закладі

За приблизними оцінками, у Чехії перебуває близько 4500 біженців з України віком від 15 до 19 років, які не навчаються в жодному місцевому навчальному закладі. Про це повідомляє "Чеське радіо" з посиланням на дані організації Meta, яка запускає кампанію, спрямовану на мотивування молодих українців.

Водночас зазначається, що деякі з них намагаються здобути українську освіту дистанційно.

За даними Міністерства освіти, близько 3500 біженців цієї вікової групи вже навчаються у чеських середніх професійних школах, ще близько 2500 осіб подали заяви до чеських навчальних закладів.

Відвідування початкової школи є обов'язковим у Чеській Республіці для всіх дітей, які проживають у країні, середньої професійної школи – добровільним.

За даними Міністерства освіти та культури на вересень 2022 року, у початкових школах навчається майже 39500 українських дітей. «Ми побоюємося, що молоді люди з-поміж біженців покинуть дев'ятий клас і не вступлять до середніх шкіл. Тому що не вистачає місць чи знання мови», - повідомила програмний директор організації Meta Крістіна Тітерова.

За словами директора організації Meta Зузани Паачкової, шість середніх професійних шкіл у Празі вже відкрили підготовчий клас для українських біженців, аналогічний крок мають намір зробити школи Пльзеньського та Південноморавського країв.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті