У Британії заявили, що готові позичити Україні всі заморожені активи російського центробанку, бо РФ все одно платитиме репарації

Велика Британія готова надати Україні всі заморожені активи російського Центрального банку на тій підставі, що росія все одно буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни. Про це заявив міністр закордонних справ країни Девід Кемерон в уряді, - пише пише The Guardian 6 березня.

"Існує можливість використати щось на кшталт синдикованої позики або облігації, яка ефективно використовує заморожені російські активи як гарантію, щоб дати ці гроші українцям, знаючи, що ми повернемо їх, коли Росія виплатить репарації. Це може бути кращий спосіб зробити це. Ми прагнемо максимальної єдності G7 і ЄС у цьому питанні, але якщо ми не зможемо її отримати, я думаю, що нам доведеться рухатися вперед разом із союзниками, які хочуть вжити таких заходів", - сказав Кемерон.

Він підкреслив, що не вважає, що цей план якимось чином підірве репутацію лондонського Сіті.

Зазначається, що це перший випадок, коли Кемерон так детально відкрито описав цю пропозицію, і, ймовірно, підкреслює політичну підтримку плану в США, але не в ЄС.

У статті The Guardian підкреслюється, що цей план більш радикальний, ніж пропозиції, які обговорювалися в Європейському Союзі, щодо надання Україні лише прибутків від активів російського центрального банку, якими володіє Захід. 

"При цьому план буде особливо корисний для України, якщо Конгрес США продовжуватиме блокувати надання допомоги Україні, оскільки це дасть Києву нове джерело коштів для закупівлі озброєння та фінансування дефіциту бюджету", - йдеться також у повідомленні.

Раніше Зеленський заявив, що Україна разом з партнерами наблизилася до потрібного рішення щодо конфіскації російських активів.

Статті

Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Всі статті