У Болгарії розкрили шахрайську схему, пов’язану з біженцями з України

Міністерство внутрішніх справ Болгарії виявило порушення в реалізації програм із розміщення українських біженців. Про це заявив голова болгарського МВС Іван Демерджиєв під час парламентських слухань у п’ятницю, пише "Європейська правда" з посиланням на "Радіо Свобода".

Після початку неспровокованого вторгнення росії в Україну мільйони українців були змушені покинути свої домівки. Сотні тисяч із них прибули до Болгарії, де їх розмістили в готелях, пансіонатах, базах відпочинку та таборах.

Фінансування для цього здійснювалося за рахунок державного бюджету та коштів, наданих Європейським Союзом.

За словами Демерджієва, перевірки болгарського МВС виявили дублювання реєстрацій, а також розміщення понад максимальну місткість готелів людей, які не в'їжджали до Болгарії, та дітей, "які не народилися".

Болгарські готельєри пригрозили виселити українських біженців.

"Іноді це готелі, по кілька, що належать одній особі, яка не може не знати, що ці біженці перебувають у трьох різних місцях одночасно, які перебувають у її власності", – додав він.

Імовірно, таке фіктивне розміщення біженців мало на меті незаконне збагачення за рахунок коштів бюджету і ЄС.

Демерджієв додав, що обговорив ситуацію з пані послом України в Болгарії, аби розмежувати людей, які потребують допомоги, і "туристів". Дані перевірок МВС також передали до прокуратури.

Як пише "Радіо Свобода", теза про те, що в Болгарії громадяни України, які тікають від війни, є "туристами" і приїжджають "на курорт", використовується проросійськими групами в інтернеті та представниками проросійських політичних партій і організацій.

Проблеми з організацією розміщення біженців у Болгарії існують від самого початку повномасштабної війни росії проти України. Попередній уряд Кирила Петкова навіть звинувачував їх у тому, що вони не переїжджають у встановленому владою порядку з приватних готелів до державних баз.

За офіційними даними, з початку повномасштабного вторгнення росії в лютому до Болгарії в’їхали понад 1,27 мільйона біженців з України, з них понад 51,6 тисячі залишилися в країні. Десятки тисяч біженців не залишилися в Болгарії, оскільки тут не були створені умови для їхньої адаптації.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті