У 2022 році під час транзиту через територію росії "зникли" товари на понад мільярд доларів

Товари на суму понад один мільярд доларів відправлені 2022 року з країн Європейського союзу до Вірменії, Казахстану та Киргизстану, "зникли" під час транзиту територією росії. Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на видання Financial Times.

Видання називає ситуацію "примарною торгівлею".

Згідно з відкритими даними, після початку російського військового вторгнення в Україну з країн ЄС до росії під приводом транзиту ввезли товарів на два мільярди доларів. При цьому, як підкреслює видання, дійсний обсяг "примарної торгівлі" з ЄС до росії значно вищий.

Одержувачами європейських товарів, зокрема й продукції подвійного призначення, яка перебуває під санкціями і яку можна використовувати у військовій промисловості, були компанії у Вірменії, Казахстані та Киргизстані.

Росії вдалося обійти санкції, вказавши фальшиві пункти призначення в митних деклараціях ЄС, пише FT. Таким чином, товари, експорт яких до росії заборонений, наприклад, компоненти літаків, оптичне обладнання та газові турбіни, безпосередньо потрапляли в країну з Євросоюзу під приводом того, що вони перебували на російській території тільки транзитом.

"Куди ще вони могли піти? Чому цим країнам раптом знадобилися ці товари в цей час? Кому в регіоні найбільше потрібні ці товари? Очевидно, Росії", - стверджує Еркі Кодар, міністр із санкцій Естонії.

У публікації йдеться про те, що непропорційно більша частина такого експорту йде в росію з країн Балтії.

Водночас у сусідніх з росією країнах, які не підтримали санкції, було зафіксовано підозріло різке зростання імпорту деяких категорій товарів. Імовірно, їх потім відправляли до росії.

Євросоюз неодноразово заявляв, що боротиметься із ввезенням санкційних товарів до росії обхідними шляхами. Зокрема, у травні ЄС заборонив транзит через росію товарів подвійного призначення.

Новий - 11-й пакет санкцій, який зараз обговорюється країнами Єврсоюзу, серед іншого, передбачає розширення списку заборонених товарів, які через треті країни потрапляють до росії. Крім того, ЄС планує створити нові інструменти, які завадять обходу санкцій третіми країнами.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті