Тимчасовий захист у Чехії отримали понад 560 тис українських біженців. Але 200 тис кудись поїхали

За час від повномасштабного російського вторгнення в Україну тимчасовий захист у Чехії отримали понад 560 тисяч українських біженців, однак лишаються й далі у країні майже 360 тисяч. Про це заявив віцепрем’єр і міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан, - повідомляє "Чеське радіо".

За цими даними, з кінця лютого 2022 року і станом на 1 жовтня нинішнього тимчасовий захист у Чехії отримали загалом 561 605 біженців із України. І станом на те саме 1 жовтня в Чехії було зареєстровано 358 740 осіб із тимчасовим захистом - таким чином, понад 200 тисяч їх уже Чехію залишили, сказав міністр.

За його словами, ці люди виїхали або до іншої країни, або назад до України.

Зокрема, розповів він, із тих біженців, які до кінця березня реєструвалися онлайн для продовження статусу тимчасового захисту, приблизно 14,5 тисяч не з’явилося для цього продовження особисто.

Крім того, розповів міністр, нині зі згаданих майже 359 тисяч зареєстрованих біженців близько 115 тисяч осіб уже працюють, незважаючи на те, що більшість біженців — жінки, діти й літні люди. За його словами, це дуже добра цифра, і вона має тенденцію зростати: на початку вересня працевлаштованих біженців було 111 тисяч.

Як сказав Ракушан, лише за цей рік легально працевлаштовані українці, за консервативними оцінками, внесли як податки й інші внески до чеського бюджету від 12 до 15 мільярдів крон. «Це має однозначну користь, і в перспективі засоби, які ми в це інвестували, повернуться Чехії», — наголосив він. На думку міністра, саме біженці з України можуть заповнити тривалу нестачу робочої сили на чеському ринку праці.

Але, вважає Ракушан, держава недооцінила необхідність мовної освіти українських дітей, через що в школах часто виникають значні комунікаційні бар’єри. «Ми занадто сподівалися на те, що мови схожі, але мовні знання українських дітей у школах виявилися недостатніми. Тепер ми з міністром освіти Мікулашем Беком намагаємося це виправити і на наступний рік надати кошти на висококваліфіковані мовні курси», - сказав він.

Як сказав для порівняння голова МВС, сусідня Німеччина обрала інший підхід: інтенсивне залучення всіх молодих українців спершу до мовних курсів протягом перших п’яти місяців перебування в країні, і лише потім переведення їх до звичайних шкіл.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті