Три українських фільми увійшли до програми Берлінале-2024

На 74-му міжнародному фестивалі Берлінале відбудуться прем’єри трьох українських стрічок. Повідомлення про це з’явилось на офіційному сайті фестивалю. Остаточна програма Берлінале буде відома 22 січня, тож ще можливі доповнення, -пише Lb.ua.

Документальний фільм "Трошки чужа" (A Bit of a Stranger) Світлани Ліщинської покажуть у межах програми Panorama Documente. У фільмі російськомовна українка Світлана досліджує колонізовану частину своєї свідомості та намагається знайти відповіді на питання, як радянський тоталітаризм і русифікація вплинули на стосунки в її родині. 

Документальний фільм "Мирні люди" (Intercepted) Оксани Карпович покажуть у межах програми Forum, зосередженій на пошуку нових форм кіномови. Стрічка розлого зображує руйнування, завдані війною проти України. Шокуючий паралельний світ створюють перехоплені телефонні розмови між російськими солдатами та їхніми родинами. Звук і зображення приголомшено дивляться одне одному в обличчя. Фільм створений у копродукції з Канадою та Францією.

Ігровий повнометражний фільм «Редакція» (Redaktsiya) Романа Бондарчука також покажуть у програмі Forum. У диких степах і лісах Півдня України молодий науковий співробітник природничого музею Юра намагається врятувати рідкісних тварин від знищення та натомість стає свідком підпалу лісу. Він несе фотографії підпалювачів і свою статтю до редакції місцевої газети, але ні природа, ні справедливість тут нікого не цікавлять. Його наївне бачення світу руйнується у вирі фейкових новин, корупційних схем і фальсифікованих виборів. Опинившись у центрі таємничого ритуалу, який проводять місцеві чиновники, герой має з’ясувати, хто він — представник зникаючого виду «людини справжньої» чи звичайний невдаха? Стрічку знімали в Херсоні та Херсонській області, зокрема й на нині окупованих Олешківських пісках. Фільм створений у копродукції з Німеччиною, Чехією та Словакією.

74-й міжнародний фестиваль Берлінале пройде 15-25 лютого 2024; повна програма фестивалю з локаціями буде відома 6 лютого; до програми увійде близько 400 стрічок з усього світу.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті