Трьом прокремлівським блогерам, які дискредитують ЗСУ та готують фейки для токшоу Соловйова, повідомлено про підозру – СБУ

СБУ повідомила про підозру трьом прокремлівським блогерам, які дискредитують ЗСУ та готують фейки для токшоу Соловйова. Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 20 лютого.

"Служба безпеки зібрала доказову базу на ще трьох ворожих пропагандистів, які займалися інформаційно-підривною діяльністю проти України, – сказано в повідомленні. – Зловмисники активно поширювали фейки про внутрішньо-політичну ситуацію в Україні та дискредитували Сили оборони".

Зазначається, що для розповсюдження деструктивного контенту вони використовували власні інтернет-ресурси, які тісно пов’язані з російськими спецслужбами та підконтрольними їм ботофермами. Останні забезпечують масовий розголос через штучну "накрутку" підписників та "позитивних" відгуків на інформаційні вкиди.

Уточнюється, що в результаті слідчо-оперативних дій у Києві повідомлено про підозру столичному блогеру, який поширював дезінформацію щодо матеріально-технічного забезпечення підрозділів ЗСУ. Для "розгону" фейків їхній автор використовував підконтрольне йому видання "UPN", зокрема однойменний Ютуб-канал.

Встановлено, що сюжети ворожого блогера регулярно використовували російські спецслужби та кремлівські пропагандисти для підготовки і проведення ворожих інформдиверсій. Крім того він причетний до спроби організації замовних акцій "протесту" у Києві, спрямованих на розхитування внутрішньої обстановки в столиці.

На підставі зібраних доказів фігурант підозрюється за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю);

- ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

 

Підкреслюється, що ще одним поплічником агресора виявився блогер з тимчасово окупованого Криму, який веде декілька Ютуб-каналів із загальною аудиторією понад 1,5 млн підписників. У своїх відео він публічно виправдовує збройну агресію РФ і захоплення українського півострова. Саме він є одним з частих гостей прямих телеефірів кремлівських пропагандистів, у тому числі на токшоу Соловйова. Наразі блогеру повідомлено про підозру за ст. 111-1 та 436-2 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України).

Зазначається, що також задокументовано злочинні дії колишнього мешканця Одеси, який наразі переховується у тимчасово окупованому Донецьку за підривну діяльність проти України. У червні 2021 року зловмисник створив Телеграм-канал "Прізрак новоросії", де закликав до збору грошей на підтримку російських окупаційних угруповань РФ.

"Наразі тривають комплексні заходи для притягнення всіх винних до відповідальності за злочини проти України", – сказано в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що скандальна адвокатка Монтян, яка постійно відвідує тимчасово окуповані райони Донецької та Луганської областей для підготовки пропагандистських сюжетів на користь кремлівського режиму, отримала підозру за виправдовування російської збройної агресії.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті