Токаєв прийняв главу МЗС Британії. Обговорили "значний імпульс" у співпраці та підтримку України

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ухвалив 18 березня міністра закордонних справ Великобританії Джеймса Клеверлі. Про це повідомляє турецька агенція "Анадолу" з посиланням на прес-службу казахстанського лідера.

Зазначається, що під час зустрічі було обговорено перспективи подальшого зміцнення двосторонньої співпраці у політичній, торговельно-економічній, інвестиційній та гуманітарній сферах.

Президент Казахстану наголосив, що сьогоднішній візит британського міністра має велике значення з погляду подальшого розвитку співробітництва між двома країнами, крім того, візит є важливою подією регіонального масштабу.

«Ваш візит надасть значного імпульсу подальшому зміцненню взаємної співпраці між Казахстаном та Великобританією», - сказав президент.

Токаєв наголосив на позитивній динаміці розвитку двосторонніх відносин.

«Хочу дати свою особисту оцінку нашій співпраці як дуже успішній, особливо в галузі економіки, а також у політичній сфері. Нам потрібно докласти додаткових зусиль для просування цього дуже позитивного спрямування у нашій взаємодії», – сказав президент.

Токаєв також запросив главу британського уряду відвідати Казахстан у будь-який зручний для нього час.

У свою чергу Джеймс Клеверлі відзначив позитивну динаміку контактів між Астаною та Лондоном. За його словами, Великобританія позитивно оцінює політичні реформи, що проводяться в Казахстані.

«Ваша країна є нашим основним торговим партнером у регіоні. Ми бачимо хороші можливості для спільної роботи з метою здійснення планів економічного зростання, які у вас є. Думаю, реалізована вами програма реформ у сфері оподаткування сприятиме зміцненню взаємовигідних економічних відносин», – сказав британський міністр.

У рамках свого візиту до Казахстану Джеймс Клеверлі також зустрівся із заступником міністра закордонних справ Казахстану Романом Василенком.

Василенко повідомив, що зараз на казахстанському ринку працює близько 550 британських компаній.

«Зі свого боку Казахстан має намір збільшити експорт на британський ринок на суму понад 750 мільйонів доларів», - сказав заступник міністра закордонних справ.

У свою чергу, глава МЗС Великобританії заявив про готовність допомогти Казахстану в підтримці проекту «Середнього коридору» для того, щоб знайти альтернативні шляхи для експорту казахстанських продуктів.

Крім того, Клеверлі високо оцінив підтримку Казахстану щодо територіальної цілісності України.

«Великобританія високо цінує постійну та принципову позицію Казахстану у підтримці територіальної цілісності України та ваше бажання покласти край цій війні відповідно до статуту ООН», - сказав він.

Як повідомлялося, російські компанії активно просять казахстанські фірми допомогти з обходом західних санкцій.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті