Силовики РФ почнуть перевіряти росіян, які відмовилися від громадянства України

Росіяни, які відмовилися від українського громадянства, не повинні вчиняти дій, пов'язаних із реалізацією прав та обов'язків громадян України. Перевіряти це будуть силовики, згідно підписаного путіним указу "Про деякі питання, пов'язані з особливостями правового становища громадян РФ, які мають громадянство України", який визначив порядок дій МВС щодо перевірки дотримання вимоги, - пишуть росЗМІ 7 липня.

Нагадується, що у березні путін підписав ухвалений Держдумою закон, згідно з яким росіяни, які відмовилися від українського громадянства, зобов'язані не вчиняти дій, пов'язаних із реалізацією прав і виконанням обов'язків, передбачених для громадян України. Зокрема, їм забороняється отримувати або використовувати український паспорт чи інші документи (за винятком особливо зазначених у законі випадків). Зараз указ путіна, який він підписав сьогодня, уточнює порядок дій МВС у разі порушення цієї вимоги.

Якщо співробітники МВС виявлять порушення вимог, дані про це направлять до територіального органу МВС. Після цього перевірку розпочне орган, який прийняв заяву людини про небажання перебувати в громадянстві України. За результатами перевірки може бути винесено окремий висновок (форма якого також затверджена указом), де йдеться, що "факт недотримання громадянином Російської Федерації, який вважається таким, що не має громадянства України, обов'язку не вчиняти дій, пов'язаних із реалізацією прав та виконанням обов'язків, передбачених для громадян України, підтверджено".

Відповідно до закону з моменту винесення такого висновку, людина, яка отримала громадянство росії, знову вважається громадянином України і подавати російській владі заяву про відмову від другого громадянства не може протягом десяти років.

"Якщо в результаті проведеної перевірки факт недотримання встановленого обов'язку не підтверджено, зокрема, якщо термін проведення перевірки закінчився, але зібрані дані недостатні для підтвердження факту недотримання встановленого обов'язку, перевірку припиняють за рішенням посадової особи, яка ухвалила рішення про її проведення", - ідеться в документі.

РосЗМІ також пишуть, що Із лютого минулого року в росію прибуло 5 млн біженців з України, зокрема понад 700 тис. дітей.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті