Святогірська лавра залишається з УПЦ МП, ченці не збираються переходити в ПЦУ - Кириленко

Святогірська лавра юридично ще не перейшла до Православної церкви України, а її ченці й не збираються туди переходити. Про це 17 червня в інтерв'ю "Укрінформу" заявив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Юридично ще не перейшла. Є з юридичної точки зору різниця в оформленні документів і права власності у Святогірській лаврі. Якщо порівнювати, наприклад, із Києво-Печерською лаврою, то, за моєю інформацією. Добровільно переходити священнослужителі Святогірської Лаври не збираються", - розповів чиновник.

Наразі у Мінкульту і правоохоронних органів є всі необхідні документи. Кириленко зазначив, що передача майнових комплексів у лаврі була "складним процесом" і відбувалася ще за часів перебування Віктора Януковича на посаді глави області. Усе це робить процес переходу лаври тривалим, але ним займаються.

"З урахуванням того, що на території області більшість вірян належали саме до Московського патріархату, він нам було надано максимальне сприяння, щоб богослужіння відбувалися спокійно, щоб люди розуміли, що не буде конфліктів", - зазначив Кириленко.

При цьому він додав, що знає багато прикладів співпраці священиків УПЦ МП з російськими спецслужбами. Тому й важливо розуміти, "яке зло несе Московський патріархат з його священнослужителями".

Також Кириленко зазначив, що під час окупації Святогірська лінія оборони ЗСУ проходила по Сіверському Дінцю, і лавра примикала до цієї лінії. І навіть попри те, що на території комплексу перебували близько 450 біженців, росіяни продовжували обстріли лаври. І будь-які запити української сторони про режим тиші для гуманітарної допомоги населенню ігнорувалися.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мінкульт створив комісії з перевірки використання об'єктів Почаївської лаври.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті