НАТО має взяти на себе зобов'язання безпеки України до липня - Сунак

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак заявив, що союзники по НАТО мають завершити розробку гарантій безпеки для України, коли лідери альянсу зустрінуться на саміті у липні, - пише Bloomberg.

У розмові з кореспондентом з Bloomberg Television на Мюнхенській безпековій конференції Сунак підтримав ідею вступу України до НАТО, але наполягав на тому, що до цього має бути план забезпечення безпеки країни.

"Нам потрібно подумати про те, як у майбутньому ми захищатимемо безпеку України", - сказав він.

«Це розмова, яку ми маємо розпочати, бо саміт у Вільнюсі — гарне місце для завершення», цитує видання прем'єра Британії.

Зазначається, що лідери країн НАТО зустрінуться 11 та 12 липня у литовській столиці.

Сунак також закликав союзників України направити більше артилерії, далекобійної зброї, танків та систем ППО, щоб відюити російське вторгнення, заявивши, що війна досягла «переломного моменту», і Київ може отримати вирішальну перевагу, якщо йому дадуть правильну зброю.

Держсекретар США Ентоні Блінкен підтримав ініціативу в галузі безпеки, заявивши, що окрім нинішнього конфлікту союзники повинні забезпечити, щоб Москва не становила загрози для України в майбутньому, оскільки вона сподівається приєднатися до військового альянсу, який складається з 30 членів.

"Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб через п'ять років Росія просто не повторила цю вправу", - сказав Блінкен на конференції в Мюнхені.

Виступаючи перед журналістами в кулуарах конференції, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що досі неясно, на що буде схожа структура, але вона може включати довгострокове партнерство, яке допоможе Україні модернізувати збройні сили та прийняти стандарти НАТО як спосіб побудови надійного захисту росія більше не порушить.

"Нам потрібно переконатися, що вони не продовжать захоплювати частини української території, але це також багато в чому пов'язано з тим, що ми не можемо дозволити Росії зазіхати на європейську безпеку", - сказав Столтенберг. Тому нам необхідно забезпечити якісь рамки, які не дозволять Росії продовжувати цей цикл агресії.

«Найкращі гарантії безпеки до вступу до НАТО – це санкції, зброя та гроші», – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на панелі з Блінкеном та німецькою колегою Анналеною Бербок.

Видання також нагадало, що уряд Великобританії прагнув показати себе світовим лідером у відповідь на вторгнення росії в Україну рік тому. Минулого місяця Великобританія стала першою країною, яка взяла на себе зобов'язання направити сучасні основні бойові танки в Україну, і це рішення допомогло Німеччині, США та іншим країнам зробити те ж саме.

За словами Сунака, британські танки будуть готові до використання в Україні вже у березні. Раніше цього місяця прем'єр-міністр отримав політичну підтримку, коли Володимир Зеленський несподівано відвідав Велику Британію, подякувавши Великій Британії за підтримку України з самого початку війни.

В даний час Великобританія обговорює відправку ракет великої дальності на Україну, а також оцінює довгострокову можливість відправлення винищувачів для допомоги у війні проти росії. Британські війська розпочнуть навчання українських пілотів навесні, хоча Сунак сказав, що матеріально-технічні проблеми підтримки британських літаків означають, що відправлення літаків у короткостроковій перспективі неможливе.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті