Суддю Тандира, який збив нацгвардійця на блокпосту, залишили під вартою ще на два місяці

Святошинський райсуд Києва на засіданні 4 квітня продовжив Олексію Тандиру запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 2 червня 2024 року. Адвокати також просили суд відпустити їхнього підзахисного із СІЗО для проходження військової служби. Його обвинувачують у вчиненні смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння. Про це повідомляє "Суспільне".

Тандира обвинувачують у вчиненні смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння 26 травня, внаслідок чого загинув військовий Національної гвардії Вадим Бондаренко. Таким чином після 27 травня піде другий рік тримання під вартою обвинувачуваного.

За словами прокурора Михайла Доманіцького, за цей рік ризики щодо зміни запобіжного заходу не зменшилися. Тому вкотре клопотали про тримання Тандира під вартою.

"Хочу нагадати головний ризик — переховування від суду. Наявний ризик щодо незаконного впливу щодо показів свідків та експертів. Він можливий внаслідок застосування інших запобіжних заходів. Є ризик щодо перешкоджання іншим чином розгляду кримінального провадження, зокрема і впливу на потерпілу сторону. Сторона обвинувачення враховує тяжкість покарання і вважає, що жоден інший більш мʼякий запобіжний не забезпечить виконання обовʼязків", — додав прокурор Михайло Доманіцький.

Адвокат обвинуваченого Олег Юрченко вважає більшість ризиків безпідставними. Зокрема щодо впливу на свідків.

"Судом допитано усіх без виключення потерпілих, яким окрім критично негативного ставлення, жодних важливих подій про ДТП невідомо. Критично негативне ставлення потерпілих сформовано, як свідки самі зазначають, із засобів масової інформації. Нагадаю, що частина свідків повідомила про красу Макарівського району, спосіб приготування сосисок та овочів. Підтвердили, що Олексій Тандир не був у стані алкогольного спʼяніння. Інша частина не бачила безпосередньо ДТП", — заявивив адвокат.

Представник потерпілої сторони Павло Теслюк на цю ремарку адвокатів підозрюваного заявив, що це спекуляції.

"Це спекуляція з боку адвокатів, адже для прикладу не всі показання свідків цитуються. Бо деякі звертали увагу, приміром, на наявність алкогольного спʼяніння у Олексія Тандира", — сказав Павло Теслюк.

Також адвокати судді Олексія Тандира звернулися до суду з клопотанням випустити їхнього підзахисного з-під варти. Аргументували це тим, що Тандир хоче мобілізуватися до війська.

"Тандир Олексій Віталійович є офіцером запасу. Суспільний інтерес був закріплений тим, що Тандир мав би замінити того хлопця і захищати. Тандира було визначено обмежено придатним у мирний час і придатним у воєнним", — сказав адвокат Тандира Олег Юрченко на засіданні суду.

Своє бажання воювати Олексій Тандир висловив ще три місяці тому (грудень 2023 року). Сьогодні ж на засіданні він аргументував свою позицію:

"Суспільство сходиться на тому, що мобілізація має бути добровільна. Це питання виникло у мене як тільки справа була передана до суду. Я звертався до громадських організацій, які зв'язувалися з частинами. І одна з них дала згоду. Це бойова частина у Ніжині", — сказав Тандир.

Раніше Тандир звертався також до прокурора Михайла Доманіцького з проханням подати клопотання про його мобілізацію до війська. Згодом під час засідань прокурор зазначав, що закон не зобов’язує його це робити, однак він уже зібрав частину документів.

Як повідомляється, Тандиру загрожує до 10 років увʼязнення.

Нагадаємо, у ніч на 26 травня 2023 року на в'їзді в Київ голова Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир збив автомобілем військовослужбовця Нацгвардії, який стояв на блокпості. Військовий загинув на місці від отриманих травм.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті