Стрес у фінансовій системі України впав до мінімуму з початку війни – НБУ

На кінець року індекс фінансового стресу в Україні впав до мінімуму з початку війни. Про це 27 грудня повідомляє у "Звіті про фінансову стабільність" Нацбанк України.

У НБУ наголосили, що протягом другої половини 2022 року індекс залишався на досить високому рівні. Причому влітку зростання індексу зумовлювалося "високими значеннями субіндексів державних цінних паперів напередодні реструктуризації єврооблігацій та банківського сектора через зростання відсоткових ставок".

У Нацбанку зазначили, що востаннє ІФС виріс у жовтні на тлі російських атак на енергетику України. На атаки додатково зреагував валютний субіндекс – зокрема посилилися коливання обмінного курсу та зросли валютні інтервенції НБУ. Високі значення одночасно кількох субіндексів та вплинули на рівень стресу в системі.

Проте з початку листопада чутливість фінансової системи до нових атак значно зменшилася, майже всі субіндекси впадали. Це дозволило індексу впасти до мінімальних значень початку війни.

Нагадаємо, раніше у Мінфіні повідомили, що держборг України за місяць зріс на 4,3 мільярда доларів.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті