"Страшилкою" про "брудну бомбу" Шойгу лише намагався залякати західних союзників України - ISW

"Страшилкою" про "брудну бомбу" міністр оборони РФ Сергій Шойгу лише намагався залякати західних союзників України. Про це йдеться у щоденному аналітичному звіті вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW), - повідомляє Бі-бі-сі.

Зазначається, що у звіті ISW найбільше місце приділено телефонним дзвінкам Шойгу своїм закордонним колегам. У них Шойгу попереджав, що Україна готується застосувати "брудну бомбу" (звичайний вибуховий пристрій, який розкидає під час вибуху радіоактивні речовини) і потім звинуватити в цьому росію. Україна заперечує, що має таку бомбу, і ніхто, крім росії, її всерйоз у цьому не підозрював.

ISW вважає, що російська версія про "брудну бомбу" - це "страшилка", покликана сповільнити або зупинити західну військову допомогу Україні та посіяти розкол усередині НАТО.

Зазначається, що малоймовірно, що росія сама готує подібну операцію "під чужим прапором" - РФ ще до початку нинішньої гострої фази війни голослівно звинувачувала Україну в прагненні заволодіти зброєю масового ураження і застосувати її, і російська пропаганда постійно просувала цю хибну тезу і пізніше.

Заяви Шойгу також навряд чи свідчать про підготовку до застосування "нестратегічної ядерної зброї", - зазначають експерти ISW.

Рішення про його застосування прийматиметься особисто путіним, і передбачити його неможливо. Але в ISW вважають, що ця зброя не дозволить путіну досягти її військових цілей - ні Україна, ні Захід на поступки, найімовірніше, не підуть.

Розібравши ці версії, експерти Інституту вивчення війни приходять до висновку, що Шойгу лише намагався залякати західних союзників України, щоб ті пригальмували або припинили військову допомогу їй, - зазначається в повідомленні.

Як повідомлялося, у відповідь на казки Шойгу США, Франція та Британія заявили про "неухильну підтримку" України.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті