Столтенберг: НАТО не буде проти передачі Німеччиною Україні ЗРК Patriot

Представник уряду Німеччини 25 листопада заявив, що Берлін обговорює з союзниками прохання Польщі про відправку в Україну зенітно-ракетних комплексів «Петріот» (Patriot), які зараз перебувають в арсеналі Бундесверу. Ця заява послідувала за припущенням генсека НАТО Єнса Столтенберга про те, що Північноатлантичний альянс не заперечуватиме проти такого кроку, - повідомляє "Голос Америки".

"Ми обговорюємо з нашими союзниками, як вчинити з пропозицією Польщі", - заявив журналістам у Берліні представник уряду Німеччини.

Берлін запропонував Варшаві комплекс протиракетної оборони «Петріот» для забезпечення безпеки національного повітряного простору після того, як минулого тижня в Польщі внаслідок випадкового падіння ракети на території країни загинуло двоє людей. Пізніше міністр оборони Польщі Маріуш Блащак попросив Німеччину натомість направити Patriot до України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що таке розгортання є прерогативою окремих країн з урахуванням правил, що стосуються кінцевих користувачів.

«Конкретні рішення щодо конкретних систем є національними рішеннями», – сказав він журналістам у Брюсселі.

Іноді існують угоди з кінцевими користувачами та інші речі, тому їм необхідно консультуватися з іншими союзниками. Але, зрештою, це [рішення] має ухвалюватися національними урядами», – додав Столтенберг.

Коментар Столтенберга пролунав після того, як міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт у четвер заявила, що розміщення німецьких комплексів «Петріот» за межами території НАТО вимагатиме попередніх переговорів з альянсом та союзниками.

Комплекси протиракетної оборони "Петріот" виробляються американською компанією Raytheon.

У п'ятницю президент Польщі заявив, що рішення про розміщення комплексів «Петріот» було ухвалене Німеччиною, додавши, що для безпеки Польщі було б краще, якби системи знаходилися на українській території неподалік кордону.

«З військової точки зору було б краще, якби вони були розташовані в Україні, щоб також захищати територію Польщі, тоді вони найефективніше захищали б і Україну, і Польщу, - заявив президент Польщі Анджей Дуда, який зараз перебуває з візитом у Литві. прес-конференції у Каунасі. — Але рішення залишається за німецькою стороною».

Маріуш Блащак, який спілкувався з журналістами під час навчань НАТО, які зараз йдуть на північному сході Польщі, не преминув підчепити Берлін, заявивши, що він здивований позицією уряду Німеччини, який вважає, що комплекси «Петріот» надто «технологічно просунуті» для того, щоб їх можна було передати Україні без шкоди безпеці.

«Це старі “Петріоти”, їхня польська версія – найновіша. Твердження, що старі “Петріоти” з Німеччини належать до найновіших, не відповідає дійсності”, – заявив голова міністерства оборони Польщі.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті