США тренуватимуть українських пілотів на F-16, якщо у Європи не вистачить ресурсів

Координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що США готові почати навчання українських пілотів польотам на винищувачах F-16 на своїй території, якщо у європейських союзників не вистачить для цього ресурсів. Про це повідомляє Бі-бі-сі

"Якщо Європа вичерпає свої можливості з підготовки, ми, зрозуміло, готові почати навчання українських пілотів тут, у США", - заявив Кірбі [цитата за сайтом телекомпанії CNN].

При цьому Кірбі попередив, що до моменту, поки Україна отримає західні винищувачі і зможе інтегрувати їх у свої військово-повітряні сили, ще далеко. "Причина, з якої ми це робимо, - це наша довгострокова, ширша кампанія з удосконалення військового потенціалу України для самозахисту", - сказав він.

Кірбі додав, що окрім передачі літаків і підготовки пілотів, союзникам України також доводиться створювати всі необхідні потужності для технічного обслуговування і підтримки роботи західних літаків.

Він зазначив, що "для всього цього потрібен час", і підтвердив, що в навчання входить мовна підготовка пілотів.

CNN нагадує, що США все ще чекають від європейських союзників надання плану підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Перед тим, як розпочнеться навчання, Вашингтон має цей план офіційно затвердити.

Раніше президент України Володимир Зеленський і європейські чиновники говорили, що українських пілотів почнуть навчати вже в серпні, але цей план не здається реалістичним.

У п'ятницю газета Washington Post із посиланням на високопоставлених українських урядовців і військових чиновників написала, що перша група з шести українських пілотів - приблизно половина ескадрильї - не зможе завершити навчання на F-16 до літа наступного року.

Зокрема, як написало видання з посиланням на кількох українських чиновників, пілоти мають пройти чотиримісячні курси англійської мови у Великій Британії, щоб вивчити термінологію, пов'язану з реактивними винищувачами.

При цьому представники уряду України кажуть, що ці українські льотчики вже вільно говорять англійською.

Влада України наполягає, що Київ повинен отримати винищувачі західного зразка якомога швидше. Але американські чиновники не вважають, що такі літаки можуть допомогти нинішньому українському контрнаступу, було сказано в публікації Washington Post.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті