США стали активніше закликати ЄС використовувати заморожені російські активи для допомоги Україні - ЗМІ

США стали активніше закликати Європейський Союз використовувати заморожені російські активи для допомоги Україні. Про це повідомляє The Washington Post

Західний чиновник, який говорив із WP на умовах анонімності, зазначив, що країни Заходу дедалі більше схиляються до того, що заморожені кошти ЦБ РФ так чи інакше мають бути використані для фінансування України. 

"Схоже, в усьому світі зростає консенсус щодо того, хто буде за це платити. Це відповідальність Заходу чи Кремль теж має зіграти свою роль?" - заявив співрозмовник видання.

Як пише WP, для використання російських активів країнам необхідно подолати низку юридичних і фінансових перешкод. Водночас американські чиновники впевнені, що використання заморожених активів не замінить прямої підтримки від Вашингтона, оскільки будуть потрібні місяці або навіть більше, щоб ці гроші досягли України, пише газета.

Прихильники використання заморожених російських активів для допомоги Україні вважають, що це правильно з "економічного і морального погляду". 

Професор Гарвардського університету Ларрі Саммерс заявив, що продовження допомоги Україні тільки коштом американських платників податків неминуче призведе до скорочення видатків в інших пріоритетних галузях, наприклад, у сфері зміни клімату. 

Бельгія 11 жовтня оголосила про створення фонду в розмірі 1,7 мільярда євро, кошти якого підуть на допомогу Україні. Фінансувати цю допомогу влада Бельгії має намір за рахунок податків з доходів, отриманих від реінвестування заморожених російських активів.

За оцінками російської влади, в банках західних країн заморожено близько 300 мільярдів доларів ЦБ РФ.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що хотів би прискорити використання заморожених російських активів.

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті