США передадуть Молдові розвіддані про спроби Москви дестабілізувати ситуацію в країні

Офіційний представник Білого дому Джон Кірбі заявив 10 березня, що адміністрація Байдена надасть Молдові 300 млн доларів у вигляді енергетичної допомоги і поділиться з владою країни розвідданими про спроби Москви дестабілізувати ситуацію в колишній радянській республіці. Про це повідомляє "Голос Америки".

Кірбі підкреслив, що хоча Сполучені Штати не бачать безпосередньої військової загрози Молдові, адміністрація вважає, що росія прагне послабити сусідню країну, спровокувати там повстання і встановити проросійський уряд.

Американське розвідувальне співтовариство вважає, що особи, пов'язані з російськими спецслужбами, планують організувати акції протесту в Молдові, щоб спробувати спровокувати повстання проти молдавського уряду з метою домогтися встановлення там проросійськи налаштованої адміністрації, заявили в п'ятницю представники Білого дому.

США вважають, що росія намагається послабити молдавський уряд, який прагне встановити більш тісні зв'язки з Євросоюзом. США також вбачають ознаки того, що російські агенти, пов'язані з Кремлем, можуть наймати антиурядових демонстрантів у Молдові. В останні тижні в Кишиневі пройшли антиурядові протести, здебільшого організовані проросійською партією «Шор».

Сполучені Штати також вважають, що Москва поширює дезінформацію щодо ситуації у Молдові. Одним із прикладів стала заява російського міністерства оборони минулого місяця про те, що Україна нібито планує вторгнутися до сепаратистського Придністров'я, який підтримує Москва. У Білому домі заявили, що ці звинувачення є «необґрунтованими, хибними і такими, що створюють безпідставну тривогу».

Президент Молдови Майя Санду публічно заявила минулого місяця, що, на її думку, російський уряд планував «серію акцій за участю диверсантів, які пройшли військову підготовку та замаскували під цивільних осіб, для вчинення насильницьких дій, нападів на урядові будівлі та захоплення заручників».

За словами офіційних осіб, США уважно стежать за діями росії у Молдові, побоюючись продовження зусиль Кремля у дестабілізації Європи.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті