Рада ЄС погодила допомогу Україні на 18 мільярдів євро

Рада Європейського Союзу 10 грудня погодила надання Україні допомоги на суму у 18 мільярдів євро протягом 2023 року. Про це повідомляється на сайті установи.

"Рада досягла угоди щодо пакета законодавчих актів, який дозволить ЄС надавати фінансову допомогу Україні протягом 2023 року у розмірі 18 мільярдів євро. Пропозиція була прийнята Радою сьогодні в письмовій формі та буде подана до Європейського парламенту для можливого ухвалення наступного тижня" — йдеться у повідомленні.

Збинек Станюра, міністр фінансів Чехії, яка нині головує у ЄС, наголосив, що блок продовжить підтримувати Україну.

"Україна може розраховувати на ЄС Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, в тому числі й фінансово, стільки, скільки потрібно. Законодавство, яке ми сьогодні ухвалили, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом усього 2023 року", — зауважив посадовець.

Як зазначається, пакет передбачає структурне рішення щодо фінансової підтримки України у 2023 році. Сума кредиту, який буде наданий Україні 2023 року, становитиме 18 мільярдів євро, кредити матимуть 10-річний пільговий період. При цьому держави-члени покриватимуть основну частину процентних витрат за рахунок зовнішніх призначених доходів. Гарантії щодо цього запозичення будуть надані або з бюджету ЄС. або державами-членами

Метою фінансової підтримки є надання короткострокової фінансової допомоги, фінансування невідкладних потреб України, відновлення критичної інфраструктури та початкової підтримки для сталого повоєнного відновлення з метою підтримки України на її шляху до європейської інтеграції, додали в Раді ЄС.

Нагадаємо, президент США Джо Байден оголосив про надання Україні нового пакету військової допомоги у розмірі 275 млн. доларів.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті